Sluizencomplex Benedensas

Van ruige schippers tot paardenhuisjes

Toen de Philipsdam het Volkerak afsloot van de Oosterschelde, verloren de sluizen van Benedensas hun functie. Maar de sfeer is er gezellig, de historische waarde groot en in het veerhuis staat de thee bijna altijd klaar. Reden genoeg voor een tussenstop.

Wachten op de sluis

Bij Steenbergen ligt het gerestaureerde sluizencomplex Benedensas. Sinds 1824 beschermden de sluizen het achterliggende land tegen hoog water uit het Volkerak. Ook overbrugden ze het hoogteverschil voor de scheepvaart. Want de sluis heet Benedensas omdat deze aan de benedenloop van de Vliet ligt, in tegenstelling tot – inderdaad – het Bovensas. Ruige schippers dronken een borreltje in het café, totdat ze door de sluis konden. Zo staat het in de streekromans over het jongetje Merijntje Gijzen. De Merijntje Gijzen-wandelroute, dwars door Benedensas, neemt je mee naar die tijd.

Historisch buurtschap in restaurant Beneden Sas

Het gelijknamig buurtschap (naast de sluizen) bestaat uit wat historische panden. Het oude Schippershuis/Bierhuis is verbouwd tot restaurant/huiskamercafé/theehuis Beneden Sas. Hier kun je rustig genieten van een hapje en een drankje. En: het ligt bij fietsknooppunt 46, dus ook voor een pauze tijdens een fietstocht is dit een bijzondere en leuke locatie! Liever met de auto? Er zijn voldoende parkeerplaatsen. Omdat Benedensas deel uitmaakt van de zogeheten 'natuurpoorten' vormt deze locatie de perfecte uitvalsbasis om de nabij gelegen natuurgebieden te ontdekken.

Vergezichten vanaf de Bunkertreppe

In 2016 is hier de Bunkertreppe geplaatst. Een hoge houten trap die uitzicht biedt over het landschap. Klim naar boven en bekijk de Steenbergse Vliet, de Schotse Hooglanders in natuurgebied de Dintelse Gorzen en het Volkerak. Bij goed weer kan je zelfs tot Zuid-Holland of Zeeland kijken! Vergeet ook niet een kijkje onder de trap te nemen want 'Bunkertreppe' is in dit geval heel letterlijk een trap op een oude bunker. De negen meter hoge trap is op een oude bunker uit WOII geplaatst. In de bunker vind je een informatiepunt van de West Brabantse Waterlinie.

Bezoek het complex

dichtbij deze locatie