Vliegveld Keent 1928-1945

Luchtvaartshow 1933

Een burgemeester die zelf als militair gevlogen heeft, is de drijvende kracht geweest achter dit vliegveld op deze zeer bijzondere locatie. De luchtvaartshow in 1933 vertoont sterke overeenkomsten met de ontwikkelingen die in 2021 gestart zijn met de commerciële ruimtevaart: Elon Musk, Richard Branson, Jeff Bezos zorgen dat reizen per raket toegankelijk wordt voor elke burger. Burgemeester van de Vijver had in 1928 hetzelfde doel met de eerste vliegtuigen. De eerste vlucht van Jeff Bezos met de oudste astronaut ooit, de 82-jarige Wally Funk, komt nog het meest overeen met de vlucht van het hoogbejaarde echtpaar in 1933, waarvan de man na veilig geland te zijn, tegen mijnheer pastoor had gezegd: "Ik ben dichter bij Hem geweest dan U."

1944: Het vergeten vliegveld (Airstrip B-82)

Kort voor Operation Market Garden had de Duitse bezetter het vliegveld uit 1928 opgekrikt om uit te kunnen wijken als Volkel gebombardeerd werd. De Duitsers hebben het vliegveld echter zelf niet meer gebruikt. Zij hergroepeerden zich in noordelijke richting tijdens de Operatie Market Garden. De geallieerden hadden dit juist verbeterde vliegveld helaas te laat ontdekt ten behoeve van hun doorbraak over de Nederlandse rivieren richting Berlijn. Er zijn historici die beweren dat de uitkomst van Market Garden heel anders geweest had kunnen zijn als Vliegveld Keent direct bij de strategie betrokken was geweest. Wat zo'n vliegveld in zo'n klein gehucht voor verschil had kunnen maken voor de machtverhoudingen in de wereld: geallieerden eerder in Berlijn dan de Russen -wellicht was er geen Oostblok  ontstaan  - wellicht geen Koude Oorlog - wellicht al meteen een groot Europa. Maar wellicht ook net zo goed kans op een derde wereldoorlog, omdat er onenigheid opgetreden zou zijn tussen bijvoorbeeld Slowaken en Hongaren. Wat het ook geworden zou zijn, een ding is vrijwel zeker: de landkaart van Europa zou op veel plaatsen andere grenzen kennen. Ofwel: Keent, bijna een wereldgehucht!   

1944: Dagboek Reekse pastoor van Kemenade

Zondag 24 september
"Dezer dagen landden geallieerde vliegtuigen op het vliegveld op den Uiterdijk te Reek. Vandaag had dit weer plaats. Reek is tegenwoordig (nota-bene) een luchthaven en heeft in dit stadium van den oorlog wereldvermaardheid, waarschijnlijk echter toch maar van korten duur. Ons vliegveld dat hier ligt vlak over den Maasdijk ten Noorden hiervan, tegenover het Wachthuis, is door de Duitschers aangelegd. Toen het klaar was, kwam juist de geallieerde invasie en de geallieerden gebruikten, wat de Moffen hier voor hen klaarmaakten. Ook wordt dit vliegveld het vliegveld bij Keent genoemd."

 

Keent deed nauwelijks onder voor Schiphol

Dinsdag 26 september
"De laatste dagen zijn verschillende geallieerde vliegtuigen geland op ons nieuw vliegveld: Reek-Keent, aangelegd door de Duitschers en gebruikt door de Engelschen, maar vandaag is de drukte op het vliegveld, gelijk nog nooit is geweest. Na de middag landden hier een groote 200 zware vliegtuigen, die militairen, jeeps, lichtere gevechtswagens, proviand en allerhande andere zaken kwamen brengen. Gedurende geheel den dag van s'morgens tot s'avonds, daverde en dreunde de lucht van de over ons heen komende vliegtuigen."