Westelijk legerkamp beleg 1602

Generaal Francis Vere

In het westelijk legerkamp voerde de Engelse generaal Francis Vere het commando. Hij was in dienst van het Staatse leger. Heeft veel opgetrokken met Maurits. Twee jaar na het beleg van Grave ging Francis Vere op 44-jarige leeftijd met pensioen. Voordat hij vijf jaar later stierf, had hij een boekwerk geschreven over zijn diensttijd. Hoezeer Francis Vere in eigen land gewaardeerd werd, mag blijken uit zijn praalgraf in de Westminster Abbey. 

18-jarige Frederik Hendrik krijgt het commando

Generaal Vere raakte gewond in de strijd. De 18-jarige Frederik Hendrik nam het commando over. Al snel met een bijzonder wapenfeit: hij veroverde de halve maan op de Maasoever aan de kant van Nederasselt. De halve maan tegenover de Maaspoort maakte deel uit van de Graafse vestingwerken. Nu de Spanjaarden hierover de controle kwijt waren, kwam het Staatse leger wel erg dicht onder de rook van de stad. Gelijktijdig stond Maurits ook al bijna voor de Brugpoort via vrijwel onzichtbare loopgraven. Grave was vergaand ingesloten.

De elementen net zo belangrijk als strategie

Achteraf was de overgave door de Spanjaarden kantje boord. Hadden de Spanjaarden het nog even langer volgehouden, dan waren alle loopgraven en grote delen van de circumvallatielinie weggespoeld door het wassende water van de Maas. Kunde en geluk wegen voor succes vaak even zwaar.