Cruijslandse Kreken

De Cruijslandse Kreken - Onder water, op het water

De Cruijslandse Kreken en polder was als inundatiegebied een voormalig verdedigingsmiddel van vestingstad Steenbergen. Vandaag de dag trekt deze omgeving liefhebbers van watervogels en recreanten voor ontspanning.

De Cruijslandse Kreken

Het gebied de Cruijslandse Kreken maakte in de 17e en 18e eeuw onderdeel uit van de West Brabantse Waterlinie. Het gebied rond vestingstad Steenbergen heeft meerdere keren onder water gestaan. Inundatiepunt De Blauwe Sluis zorgde voor de toevoer van het vloedwater van de Steenbergse Vliet naar de deze inundatievlakte. 

De Roode Weel

Het wiel De Roode Weel is ontstaan na een dijkdoorbraak. Het ligt in een natuurgebied dat deel uitmaakt van de Cruijslandse Kreken. Deze omgeving bij vestingstad Steenbergenis een waar paradijs voor vogelliefhebbers. Want het is het domein van onder meer de bruine kiekendief, waterral, watersnip en steenuil. Die zijn sinds begin 2018 'stiekem' te spotten vanuit de vogelkijkhut. Dit architectonische hoogstandje staat onderaan de dijk en biedt schitterend uitzicht over de Roode Weel. Het is gemaakt van Accoya hout, net als de picknicksteiger bij De Blauwe Sluis. Zo ontstaat er eenheid tussen de verschillende objecten langs de West Brabantse Waterlinie.

De Blauwe Sluis

De Cruijslandse Kreken zijn over water te verkennen vanaf het eilandje De Blauwe Sluis. Daar zijn in 2017 kanosteigers aangelegd. Die bieden toegang tot het krekengebied bij Steenbergen vestingstad. En: komend vanaf de Steenbergse Vliet is er zelfs een kanosleeppad onder de weg door. De Blauwe Sluis biedt daarnaast voldoende mogelijkheden ter ontspanning: relaxen op de vissteigers en eten op de picknickbanken, genietend van het uitzicht over het inundatiegebied.

Ontdek in de buurt