Terugblik donderdag 10 december 2020

Van 7 t/m 10 december 2020 vond de eerste online Liniemeeting plaats. Donderdag 10 december stond in het teken van het Landschap. Industrie en prettig wonen. Toerisme en klimaatdoelstellingen. Dromen en zorgen. Kansen en problemen. Het Zuiderwaterlinie-landschap met haar inundatievlakten, dijkverzwaringen, droogtes, windmolens, sluizen, vestingsteden, forten en kastelen is een bijzonder landschap dat voor bijzondere uitdagingen staat. In het slotstuk van de online Liniemeeting 2020 gingen we met elkaar op stap in het verleden, heden en vooral de toekomst van het bijzondere Zuiderwaterlinie-landschap.

Studentenateliers
We startten de ochtend met de presentatie van de oogst van de studentenateliers. Ter voorbereiding van de Landschapstriënnale 2020, die is uitgesteld tot 2021, hebben studenten van de vijf Nederlandse scholen van de Landschapsarchitectuur (DSL) samen met partners van de Universiteit Leiden en Vrije Universiteit toekomstplannen voor het erfgoed van de Zuiderwaterlinie ontwikkeld. Deze bijdragen zijn onderdeel van het Living Lab Zuiderwaterlinie en is een van de tien Living Labs tijdens de Landschapstriënnale.

Presentaties
De docenten, dr. ir. Gerdy Verschuure-Stuip (TU Delft) en dr. ir. Marlies Brinkhuijsen (Wageningen University & Research) en studenten (Daphne Martens - VU Amsterdam, Ruben van Dijk - Universiteit Leiden, Floris Beijer - TU Delft, Willemijn Schreurs - TU Delft en Farnoosh Bazrafkan - TU Delft) gaven inzicht in de samenwerking in de diverse workshops en presenteren de uitkomsten. Nieuwsgierig? Bekijk de presentatie van de docenten hier. De resultaten van de studentenateliers vind je hier.

Interview
Naast de presentaties van de docenten en studenten vond er ook een interview plaats tussen docenten en studenten. Het resultaat lees je hier

Middagprogramma
Tijdens het middagprogramma keken we naar de huidige stand van zaken met Anne-Wil Maris (Zuiderwaterlinie regisseur a.i.). Daarnaast gingen alle alle betrokken Liniebouwers aan de slag met de zorgen en dromen om een Ode aan het Landschap te brengen de komende jaren onder leiding van professioneel toekomstverkenner Freija van Duijne. Het resultaat wordt later gedeeld.

Houd deze pagina in de gaten de komende tijd, want er kunnen nog interessante documenten en andere bestanden toegevoegd worden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Mail dan naar info@zuiderwaterlinie.nl

Bedankt voor je aanwezigheid!