Landschapstriënnale 2021

 Op 20 april 2021 maakt de Zuiderwaterlinie met een landschapslaboratorium deel uit van de Landschapstriënnale. Dit driejaarlijkse evenement is er voor iedereen die zich bezig houdt met landschap. Op deze pagina ontdek je alles over dit landschapslaboratorium waarin de toekomst van de historische linie centraal staat. Bekijk de resultaten van de eerste studentenateliers, lees het online programma van 20 april en meld je aan als je erbij wil zijn.

Meld je aan voor het online middagprogramma van de Zuiderwaterlinie op 20 april!

Voor het landschapslaboratorium van de Zuiderwaterlinie hebben studenten van verschillende opleidingen landschapsarchitectuur uiteenlopende plannen gemaakt waarin zij de toekomst van bepaalde locaties verbeelden. De resultaten van de eerste studentenateliers kun je al inzien. Deze toekomstbeelden zijn een inspiratie geweest voor de kunstwerken die in Heusden getoond worden. Op 20 april laten de kunstenaars en studenten de toekomst van erfgoed zien.

Meer informatie over het programma en aanmelden

Studentenateliers

Studenten van diverse landschapsopleidingen zijn in de periode januari 2020 t/m maart 2021 aan de slag gegaan met vragen uit de verschillende regio's oftewel stellingen. De resultaten van de eerste vijf ateliers kun je al online bekijken en worden ook gepresenteerd in magazine 'Groen' dat in 2021 wordt uitgebracht.

Betrokken partijen: Alliantie Zuiderwaterlinie, Staatsbosbeheer, Van Hall-Larenstein, HAS ’s-Hertogenbosch - Landschap, Wageningen University & Research - Landschapsarchitectuur & planning, Vrije Universiteit Amsterdam - Erfgoedstudies, HAS - Geovisualisatie, Academie van Bouwkunst, Willem de Kooning Academie, Samenwerkingsverband Leiden-Delft-Erasmus - Heritage, TU Delft - Landschapsarchitectuur, Leiden Applied Archeology, KunstLoc.

Bekijk de resultaten

Buitenexpositie 'Landkunst op de Zuiderwaterlinie'

Tien jonge kunstenaars ontwierpen, op uitnodiging van de Alliantie Zuiderwaterlinie, Kunstloc, Staatsbosbeheer en gemeente Heusden, 10 buitenkunstwerken geïnspireerd op het verhaal van de Zuiderwaterlinie in het algemeen en Heusden in het bijzonder. Met het accent op landschappelijke opgaven en toekomstige ontwikkelingen wordt de Zuiderwaterlinie verbeeld. De toekomstbeelden uit de studentenateliers zijn een inspiratiebron geweest voor de kunstwerken. Het is de vierde keer dat een landkunstproject plaatsvindt op een locatie in de Zuiderwaterlinie.

Meer informatie over de buitenexpositie

Over de Landschapstriënnale

Elke drie jaar wordt de Landschapstriënnale ergens in Nederland georganiseerd. Voor iedereen die zich met het landschap bezighoudt, zich ermee verbonden voelt en er graag is. De vijfde editie van de Triënnale vindt plaats in april 2021 in Van Gogh Nationaal Park, Noord-Brabant en online. Met als thema ‘High Green – Innovating the Landscape’ worden tien concrete, internationaal relevante landschappelijke opgaven die spelen in deze regio uitgelicht. 

Meer informatie over de Landschapstriënnale

Ontdek meer

  • Resultaten studentenateliers

  • Afstudeeropdracht valt in de prijzen

  • Waakvlammoment

  • Opening buitenexpo Landkunst op de Zuiderwaterlinie 20 april

  • Meer over de Landschapstriënnale

  • Presentatie studentenateliers tijdens de online Liniemeeting 2020