De toekomst leeft in de Zuiderwaterlinie

Op 9 juni 2021 vond de feestelijke overhandiging van de speciale editie van het vaktijdschrift GROEN plaats: voorzitter van de Dutch School of Landscape Architecture, Madeleine Maaskant, reikte het eerste nummer uit aan Anne-Wil Maris (Alliantie Zuiderwaterlinie) en de heer Wil van Pinxteren (gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant). De uitreiking was tevens de afsluiting van het living lab Zuiderwaterlinie van de Landschapstriënnale 2021. De speciale editie is helemaal gewijd aan de Zuiderwaterlinie.

De maand april was de maand van de Landschapstriënnale, die dit jaar in de provincie Noord-Brabant plaatsvond. Op 20 april 2021 stond het landschapslaboratorium van de Zuiderwaterlinie in de schijnwerpers, met als thema ‘Erfgoed als inspiratiebron voor gebiedsontwikkeling’. Studenten van de opleidingen die onderdeel zijn van de Dutch School of Landscape Architecture, schreven de afgelopen twee jaar plannen waarin zij de toekomst van locaties in de Zuiderwaterlinie onderzochten. Studenten van BUAS en Fontys begonnen in 2021 aan hun opdrachten. Bij de presentatie op 9 juni waren de verschillende studententeams aanwezig. Zij pitchten hun onderzoek en toekomstvisies aan de vertegenwoordigers van de stellingen van de Zuiderwaterlinie, liniebouwers en bestuurders. Hun inspirerende werk komt volledig tot zijn recht in de speciale editie van GROEN. “Het tijdschrift is prachtig geworden. Elke pagina ademt de inspiratie en passie van de linie, de studenten, hun begeleiders en de specialisten uit het veld,” zegt Anne-Wil Maris, programmamanager van de Zuiderwaterlinie, als ze het tijdschrift digitaal overhandigd krijgt. 

De verhalen in het tijdschrift laten zien dat de Zuiderwaterlinie veel meer is dan enkel een historische lijn. De verhalen van de linie verbinden het heden met het verleden én de toekomst. Waar je ook bent in de Zuiderwaterlinie, overal kom je geschiedenis tegen. In oude vestingsteden, grootse forten en in het prachtige linielandschap van het ommeland. Dit verleden vormt de inspiratiebron voor  de voortdurende veranderingen om ons heen en dwingt ons om na te denken over de huidige en toekomstige opgaven. Dit zag je terug in de pitches van de studenten: in ieder plan vormde erfgoed de inspiratiebron voor de gebiedsontwikkelingen, landbouwtransities of maatschappelijke opgaven, zoals toegankelijkheid. Het landschapslaboratorium van de Zuiderwaterlinie heeft een ding laten zien: er ontstaat iets moois als jonge professionals, ervaren professionals, liniebouwers en partners van de Zuiderwaterlinie hun kennis met elkaar delen. “Aan ons de taak om ervoor te zorgen dat we deze papieren werkelijkheid en inspiratie de komende jaren gaan realiseren in de Zuiderwaterlinie,” aldus Anne-Wil. ”Veel mensen praten over de toekomst, wij leven en werken er in.”

Woord van dank
De Alliantie Zuiderwaterlinie bedankt de scholen van de Dutch School of Landscape Architecture voor de samenwerking de afgelopen twee jaar en de Breda University of Applied Sciences en de Fontys voor de samenwerking in 2021. Daarnaast bedanken we iedereen (alle auteurs, schrijvers en redacteuren) die bij heeft gedragen aan de totstandkoming van de speciale editie van het vaktijdschrift GROEN. Met trots delen we deze bijzondere special issue.