Landschapstriënnale

De Zuiderwaterlinie sloot op 20 april 2021 met een landschapslaboratorium aan bij de LandschapstriënnaleDit driejaarlijkse evenement is er voor iedereen die zich bezig houdt met landschap. Op deze pagina ontdek je alles over dit landschapslaboratorium waarin de toekomst van de historische linie centraal staat. Bekijk de resultaten van de eerste studentenateliers, blik terug op het programma en lees meer over de buitenexpositie 'Landkunst op de Zuiderwaterlinie'.

Terugblik Landschapslaboratorium Zuiderwaterlinie

Op 20 april 2021 stond het landschapslaboratorium van de Zuiderwaterlinie centraal bij de Landschapstriënnale. Hierin deden studenten van verschillende opleidingen in een aantal ateliers onderzoek naar gebiedsopgaven. De resultaten van een aantal studentenateliers kun je online bekijken. Op 20 april hebben kunstenaars, studenten en experts de toekomst van erfgoed laten zien. 

Blik samen met ons terug

Studentenateliers

Studenten van diverse landschapsopleidingen zijn in de periode januari 2020 t/m maart 2021 aan de slag gegaan met vragen uit de verschillende regio's. De resultaten van vijf ateliers zijn online te bekijken en werden ook gepresenteerd in magazine 'Groen' dat in 2021 werd uitgebracht.

Betrokken partijen: Alliantie Zuiderwaterlinie, Staatsbosbeheer, Van Hall-Larenstein, HAS ’s-Hertogenbosch - Landschap, Wageningen University & Research - Landschapsarchitectuur & planning, Vrije Universiteit Amsterdam - Erfgoedstudies, HAS - Geovisualisatie, Academie van Bouwkunst, Willem de Kooning Academie, Samenwerkingsverband Leiden-Delft-Erasmus - Heritage, TU Delft - Landschapsarchitectuur, Leiden Applied Archeology, KunstLoc.

Bekijk de resultaten

Buitenexpositie 'Landkunst op de Zuiderwaterlinie'

Tien jonge kunstenaars ontwierpen, op uitnodiging van de Alliantie Zuiderwaterlinie, Kunstloc, Staatsbosbeheer en gemeente Heusden, 10 buitenkunstwerken geïnspireerd op het verhaal van de Zuiderwaterlinie in het algemeen en Heusden in het bijzonder. Met het accent op landschappelijke opgaven en toekomstige ontwikkelingen werd de Zuiderwaterlinie verbeeld. De toekomstbeelden uit de studentenateliers waren een inspiratiebron voor de kunstwerken. Het was de vierde keer dat een landkunstproject plaatsvond op een locatie in de Zuiderwaterlinie.

Meer informatie over de buitenexpositie

Over de Landschapstriënnale

Elke drie jaar wordt de Landschapstriënnale ergens in Nederland georganiseerd. Voor iedereen die zich met het landschap bezighoudt, zich ermee verbonden voelt en er graag is. De vijfde editie van de Triënnale vond plaats in april 2021 in Van Gogh Nationaal Park, Noord-Brabant en online. Met als thema ‘High Green – Innovating the Landscape’ werden tien concrete, internationaal relevante landschappelijke opgaven die spelen in deze regio uitgelicht.

Meer informatie over de Landschapstriënnale

Ontdek meer