Wandel 24 september de ontdekkingstocht in Lith

In september 2023 ontdek je tijdens het wandelevenement ‘Expeditie Zuiderwaterlinie’ de natuur, historie en cultuur van de historische waterlinie. Op zondag 24 september wandel je mee met de ontdekkingstocht in Lith: het mooiste dorp aan de rivier de Maas. Iedereen is welkom om gratis mee te wandelen, maar aanmelden is fijn

 

Over land en water 

Expeditie Zuiderwaterlinie: Lith voert je over land en water. Vroeger, wanneer het water van de Maas Lith instroomde, maakten de inwoners gebruik van de vele dorpspaden op hoge zandruggen om met droge voeten naar de dijk, kerk of school te kunnen gaan.  

Het verhaal over dit specifieke stukje van de Zuiderwaterlinie gaat langs gerookte vis op Museumboot De Schokker en versgebakken brood in Molen de Zeldenrust. Via de twintig smeuïgste en grappigste legendes uit Lith beleef je het kunstwerk ‘Fuik’ van Patrick Lijdsman en ontdek je de flora en fauna uit de Lithse polder. De Expeditie wordt afgesloten met muziek van singer-songwriter Rogier Pelgrim.  

  • Zondag 24 september 
  • Start- en finishlocatie: MFA De Snoeck, Marktplein 24 in Lith 
  • Starten tussen 10.00 en 12.00 uur (je ontvangt de route bij aanvang) 
  • 4 of 8 kilometer 

Lees meer informatie over de route en meld je aan.  

 

In de voetsporen van Menno van Coehoorn 

Dit jaar is het 325 jaar geleden dat Menno van Coehoorn, Fries strateeg en vestingbouwer, met zijn inspectiereis de basis legde voor wat we nu kennen als de Zuiderwaterlinie. Tijdens de ontdekkingstochten van Expeditie Zuiderwaterlinie treed je als het ware in de voetsporen van Menno van Coehoorn en herbeleef je zijn inspectiereis. Elk gebied speelde een unieke rol in de totstandkoming van de Zuiderwaterlinie en die sporen zijn nog steeds zichtbaar. 

 

In september loop je mee met verschillende ontdekkingstochten verspreid door de Zuiderwaterlinie: 

  • Sint-Michielsgestel: zondag 10 september 2023 
  • Waalwijk: zaterdag 16 september 2023 
  • Lith: zondag 24 september 2023
  • Tholen: zaterdag 30 september 2023 

Meer informatie over de ontdekkingstochten van Expeditie Zuiderwaterlinie.