Terugblik opening expositie Heusden 18 augustus 2023

Op vrijdag 18 augustus openden we de expositie van het reizende kunstwerk in het Gouverneurshuis in Heusden. Studio APVIS ontwierp dit moderne kunstwerk speciaal voor Menno’s Reis. Tijdens ‘Menno’s Reis’ treden we in de voetsporen van vestingbouwer Menno van Coehoorn en vinden er van Grave tot Bergen op Zoom diverse activiteiten plaats waarin verleden, heden én toekomst bij elkaar komen. Het kunstwerk reist dit jaar door de hele Zuiderwaterlinie, net zoals Menno van Coehoorn dat 325 jaar geleden deed.

Hildo van Engen, gemeentearchivaris in ’s-Hertogenbosch, trapte samen met Anne-Wil Maris, programmamanager van de Alliantie Zuiderwaterlinie, de middag af. Hildo vertelde de aanwezigen meer over de erfenis van Menno van Coehoorn in Heusden en omgeving, waarna Rick Schreuder, verhalenverteller en acteur, een kort intermezzo verzorgde.

 

Het beleven van cultuur

Johan Meesters, wethouder gemeente Heusden, mocht samen met de kunstenaar Demian Albers van Studio APVIS het kunstwerk onthullen. Johan Meesters: “In een vestingstad als Heusden zie je het verleden terugkomen in het heden. Dat verleden heeft de culturele identiteit van Heusden en de regio mede bepaald. Het inspireert bewoners, bezoekers en kunstenaars. Op die manier is cultuur van alle inwoners en beleven we cultuur met alle inwoners. Zo zien we dat in Heusden graag. Het zorgt voor ontmoeting en draagt zowel bij aan sociale verbinding als educatie. Dat laatste bijvoorbeeld door inzicht in het vroegere leven in vestingsteden en over de Zuiderwaterlinie als geheel. De expositie verbindt heden en verleden door in de historische omgeving van de vesting hedendaagse opgaven rondom ruimte, groen en water aan de kaak te stellen. Het is mooi dat we dit project binnen de Alliantie Zuiderwaterlinie oppakken, want uiteindelijk hebben we elkaar nodig om deze uitdagende vraagstukken op te lossen.” 

 

Een veranderend kunstwerk 

Het kunstwerk wekt de innovatieve geest van Menno van Coehoorn tot leven. Het leidt je langs het verhaal en de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en je ontdekt wat de linie betekent voor mensen, natuur, de omgang met water en het erfgoed. Wat kunnen we leren van Menno van Coehoorn? En wat zijn onze dromen voor de toekomst van het gebied? De antwoorden op die vragen (die besproken worden tijdens ateliers met experts) voegt Studio APVIS aan het kunstwerk toe. Zo krijgt het kunstwerk steeds een nieuwe laag. 

 

Denk mee over de toekomst van het linielandschap

Het kunstwerk reist net zoals Menno van Coehoorn door de hele Zuiderwaterlinie. De expositie startte op 1 juli in het Bezoekerscentrum in Grave. Van 18 augustus tot 17 september is het te zien in het Gouverneurshuis in Heusden. 

Op 8 september organiseren we daar ook het atelier waarin geïnteresseerden met experts in gesprek gaan over hoe de toekomst van het linielandschap eruit kan komen te zien. Denk daarbij aan onderwerpen als klimaatverandering, landschaps- en erfgoedbescherming en woningbouw in de regio. 

Wil je meedoen? Meld je aan door een mail te sturen naar info@zuiderwaterlinie.nl. Of lees meer over de ateliers op de webpagina over Menno’s Reis. Daar vind je ook informatie over waar het kunstwerk de rest van het jaar te zien is.