Fiets door het verleden met de nieuwe fietsroute 'Tempels langs de Maas'

De langverwachte fietsroute Tempels langs de Maas is geopend. Hiermee is de rijke geschiedenis nu, 2000 jaar later, eindelijk weer zichtbaar in het landschap van Gelderland en Noord-Brabant. De route komt onder andere langs Lith en Fort Crèvecoeur.​ Onderweg staat de fietser oog in oog met levensgrote Romeinen en hun ongekende tempels in Empel en Maren-Kessel. Via prachtig vormgegeve n informatieborden en een routeapp valt nog meer over het leven en het landschap in dit boeiende tijdperk te ontdekken. De gratis routefolder download je hier.

Terug naar de Romeinse tijd
Mogelijk een van de bloedigste veldslagen uit onze geschiedenis is uitgevochten langs de Maas. Niemand minder dan de beroemde Julius Caesar was erbij aanwezig. Zouden mensen in die tijd langs de Maas fietsen, dan waren honderden schepen te zien die af- en aanvoeren. Ongetwijfeld was een tussenstop bij de monumentale tempels indrukwekkend, want voor Nederlandse begrippen waren beide tempels ongekend groot en rijk uitgevoerd. Een kopje koffie was hier nog niet te drinken, maar een wijnoffer voor de god Hercules Magusanus was al standaard.

Samenwerking Tempels langs de Maas
“Van dit verleden was tot nu toe niks meer te zien en dat moest veranderen”, vertelt Stefan Molenaar, archeologisch adviseur bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. De handen zijn ineengeslagen door de Stichting Tempel van Empel, Provincie Noord-Brabant en onder andere gemeente Oss en ’s-Hertogenbosch. Samen realiseerden ze deze 47 kilometer lange fietsroute door twee provincies. Mijke Peeters, stadsarcheoloog bij de gemeente Oss: “Dankzij tientallen archeologische onderzoeken, het werk van een groot aantal bevlogen amateurarcheologen en de modernste technieken kijken we nu met een nieuwe blik naar de bewoning langs de Maas in de Romeinse tijd.”

Voor meer informatie neem je een kijkje op de website.