Ga mee terug in de tijd in vestingstad Steenbergen

Het wordt een onvergetelijk paasweekend in Steenbergen. Iedereen zal het rijke vestingverleden van deze vestingstad herbeleven. Het weekend staat bol van historische activiteiten, zoals de Vestingstedenrit met unieke oldtimers, de Vestingloop, kampementen, historische ambachten en muziek. Hartje Steenbergen verandert deze dagen in een waar openluchtmuseum met het 750-jarige Steenbergen als prachtdecor.

Op zaterdag staan het programma in het teken van ‘Steenbergen als knooppunt van transport en bedrijvigheid’ met mobiel en varend erfgoed en historische activiteiten. Op zondag is de stad gevuld met groepen in historische sfeer, zijn er historische activiteiten en vindt de vestingloop plaats voor alle sportievelingen. 

Vestingstedenrit
Eén van de grootste activiteiten dit weekend is de aankomst van de Vestingstedenrit van de Zuiderwaterlinie. Vanaf 14.00 uur arriveert een stoet in Steenbergen met ruim 40 vooroorlogse “oldtimers” die zelden of nooit op straat komen. Tot de stoet behoren onder meer een Hispano Suiza H6C Dual Cowl uit 1923, een Bugatti Type 43 uit 1927, een Rolls Royce Phantom I Boattail uit 1929, een Singer Le Mans 4 seather uit 1936 en een Fiat Tippo III uit 1909. Alle deelnemende auto’s worden op een speciaal podium, op de Markt voor de Gummaruskerk, aan het publiek voorgesteld.

Met de Vestingstedenrit openen de vestingsteden van de Zuiderwaterlinie gastvrij hun poorten voor het mobiel historisch erfgoed dat ons land rijk is. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) en de Vereniging Nederlandse Vestingsteden en in het geval van deze eerste Vestingstedenrit ook de Alliantie Zuiderwaterlinie.

Openluchtmuseum
Liefhebbers van mobiel en varend erfgoed hebben op zaterdag veel te zien. Er komen naast de vooroorlogse auto’s ook veel oldtimers, schepen, tientallen tractoren, brommers, vrachtwagens en bevrijdingsvoertuigen samen in het centrum van de vestingstad. De automobielen en schepen worden omringd door een zeemanskoor, re-enactment, nautische markt met ambachten en muziek. Er rijden ook historische vervoersmiddelen voor een rondrit met stadsgidsen, zoals een paardentram. Daarnaast is het mogelijk om mee te varen met een gratis rondvaart vanuit de haven over de Steenbergsche Vliet.
 
Kampementen
Op zondag 17 april, eerste Paasdag is er voor jong en oud ook meer dan genoeg te zien en te beleven. Er doen veel deelnemers mee aan de Vestingloop. En door de kampementen, historische gezelschappen en ambachtslieden komt de vesting ook op zondag helemaal tot leven. De rondritten, rondvaart en rondleidingen zijn ook deze dag mogelijk.

Informatie
Op zaterdag vinden de activiteiten tussen 12.00 en 18.00 uur plaats en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het volledige programma, de activiteitenplattegrond en verkeersinformatie is te vinden op www.steenbergen2022.nl