Kom op 16 april naar de Vestingstedenrit!

In 2020 en 2021 hebben we het evenement rond de Vestingstedenrit Zuiderwaterlinie, voorheen de Vestingstedenroute, moeten cancellen. In 2022 gaat de rit dan eindelijk plaatsvinden op zaterdag 16 april.

Beweeg je door de geschiedenis!

Houd 16 april 2022 dus alvast vrij in de agenda, want dan vindt een exclusieve rit plaats met vooroorlogse auto’s dwars door de Zuiderwaterlinie. Brabantse gezelligheid en mobiel erfgoed komen in Heusden, Geertruidenberg, Willemstad en Steenbergen samen. Bij het eindpunt Steenbergen worden er volop van festiviteiten rond historische schepen, auto’s, motoren, fietsen en koetsen georganiseerd.

Kom de sfeer opsnuiven in een van de vestingsteden of bij het slotfeest in Steenbergen!

De autoroute

Om 10.00 uur starten de vooroorlogse auto's de rit van 120 kilometer. Het startpunt is in de omgeving van Drunen. Na het startschot komt de route om 10.30 uur dwars door HeusdenOm 11.15 uur arriveren de eerste auto’s in Geertruidenberg. Op de markt worden de auto’s warm onthaald en uitgebreid getoond aan het publiek.

De rit wordt voortgezet en de auto’s zijn vanaf 14.00 uur te bewonderen bij het Mauritshuis in Willemstad. De eerste auto’s komen rond 14.00 uur aan in Steenbergen. Daar is de finish van de autorit. Met de viering van het 750-jarig bestaan van de stad en de 25ste verjaardag van de huidige gemeente in 2022, is Steenbergen dan ook de ideale finishplaats.

Eindhalte in Steenbergen

Deze dag staat in het teken van “Steenbergen als knooppunt van transport en bedrijvigheid” met mobiel erfgoed, tal van historische auto’s in het centrum en varend erfgoed in de haven. Vanaf 12.00 uur barst het feest los in Steenbergen en kunnen bezoekers genieten van allerlei activiteiten in relatie tot het verleden. In het centrum zijn diverse auto’s te zien, waaronder dus ook vooroorlogse auto’s, die in Steenbergen de Vestingstedenroit eindigen. In de jachthaven van de vestingstad is er een tentoonstelling te bezichtigen van erfgoed schepen. In de loop van de middag komen er schepen de jachthaven binnenvaren. Daarnaast zijn er activiteiten omtrent muziek en ambachten, en kan je je laten vervoeren per koetsje, paardentram, oude bus, rondvaartboot en meer.

Tot 16 april in Steenbergen!

Lees meer over de Vestingstedenroute

Tour door de Zuiderwaterlinie

Waar vestingsteden zich in vroeger tijden moesten verdedigen tegen ongenode gasten, zetten zij hun poorten anno nu juist wagenwijd open, voor iedereen die het cultuurhistorisch erfgoed een warm hart toedraagt. Dat geldt zeker voor de liefhebbers van het mobiele erfgoed, in de breedste zin van het woord.

Wil je zelf langs de vestingsteden van de Zuiderwaterlinie touren? Download dan het autorouteboekje en ga op ontdekkingsreis door het gebied. 

Download het autorouteboekje

Journaal 750 jaar Steenbergen

In aflevering 8 van Journaal 750 jaar Steenbergen vertelt Wethouder Esther Prent van de gemeente Steenbergen over de Zuiderwaterlinie. Bekijk de video hieronder.

ONTDEK DE BETROKKEN VESTINGSTEDEN