Terugblik Liniemeeting 2023

‘Buiten de gebaande paden’: dat was het thema van de jaarlijkse Liniemeeting. Op 15 juni 2023 kwamen betrokken liniebouwers bij elkaar in het Mauritshuis in Willemstad om elkaar te ontmoeten, kennis te delen en te inspireren. Extra speciaal, want het Mauritshuis bestaat dit jaar 400 jaar! 

 

Een nieuwe toekomst voor erfgoed 

Alle aanwezigen verzamelden zich in de zonnige tuin van het Mauritshuis voor een lekkere lunch. Het inhoudelijke programma werd afgetrapt met enkele woorden van welkom door Anne-Wil Maris, programmamanager Alliantie Zuiderwaterlinie, Bennie Blom, wethouder gemeente Moerdijk, en Stijn Smeulders, gedeputeerde provincie Noord-Brabant. 

“We hebben de wind mee”, vertelde wethouder Blom. Nederlandse vestingsteden winnen de laatste jaren aan populariteit. Extra mooi dus dat we op de Liniemeeting twee nieuwe partners mochten verwelkomen: de gemeente Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard. “We vormen hiermee als Alliantie en Stelling van Willemstad één geheel. Dat is mooi, want dat biedt nog meer kansen om ons gezamenlijke vestingverleden nog beter beleefbaar te maken voor een breed publiek”, aldus wethouder Blom. 

Het thema van de Liniemeeting past heel goed bij de manier van samenwerken binnen de Zuiderwaterlinie. “Met onze gezamenlijke ambitie om de linie weer zichtbaar en beleefbaar te maken, schuwen we het experiment niet en kijken we verder naar de nieuwe toekomst voor erfgoed”, zei gedeputeerde Smeulders. ”Met eeuwen aan historie, verhalen, monumenten, landschappen en vestingsteden is er genoeg dat vandaag de dag, maar ook in de toekomst, relevant kan zijn.” 

Het project Menno’s Reis werd ook kort aangestipt: dit jaar treedt de Zuiderwaterlinie in de voetsporen van Menno van Coehoorn. Zijn inspectiereis wordt, in een andere vorm, ondernomen in samenwerking met musea, kunstenaars, programmamakers, heemkundigen en gemeenten. Zo zal een reizend kunstwerk, waarin de innovatieve geest van Menno van Coehoorn in een nieuw jasje wordt gestoken, door de linie reizen vanaf juli 2023. 

 

Kijkje achter de schermen: Mauritshuis en Meanderende Maas 

Simon Nieuwkoop, waarnemend voorzitter van de heemkundekring De Willemstad, en Hans van Engen, landschapsarchitect, namen de aanwezige liniebouwers mee achter de schermen. Ieder op zijn eigen manier.  

Simon vertelde meer over de ontstaansgeschiedenis van het Mauritshuis en de verschillende functies het door de jaren heen heeft gehad. Hans nam iedereen mee in het programma ‘Meanderende Maas’ en hoe hij als landschapsarchitect bij de dijkversterking in Ravenstein historische bokrondelen weer zichtbaar maakt. Zo werd duidelijk hoe erfgoed gecombineerd wordt met hedendaagse opgaven. 

 

Elkaar inspireren tijdens keuzesessies 

De groep ging uiteen in vier verschillende keuzesessies: herbestemming, landschap, ondernemen en een stadswandeling door het Mauritshuis en Willemstad. Daarin stond het delen van kennis en ervaringen centraal. Welke visies en ambities voor de toekomst kwamen daarin naar voren? 

  • Goede samenwerking tussen de verschillende partners rond een herbestemming én een gezamenlijke duurzame beweging. 

  • Het is belangrijk om minder te sturen en meer te regisseren. We moeten samen bepalen welke rol het Zuiderwaterlinie-landschap kan spelen in ontwikkelingen als de klimaattransitie.  

  • Bekendheid van de Zuiderwaterlinie bij ondernemers vergroten door samen te werken en onze kennis op een goede en gestructureerde manier aan te bieden. 

Met al die goede gesprekken sloten we de dag af met een netwerkborrel. Als een ding duidelijk is geworden, dan is het wel dat er genoeg kansen zijn binnen de Zuiderwaterlinie. En dat goede ideeën of oplossingen soms juist buiten de gebaande paden te vinden zijn.