'Niet vechten maar hechten'-naalden te zien in Duitsland

| Over de linie

Wandelaars die meeliepen met de Mars herkennen het kunstwerk meteen: de naalden van Tijs Rooijakkers. De naalden (met blauwe draad) staan symbool voor de verbinding in de Zuiderwaterlinie. Het kunstwerk, dat tegenwoordig 'De Blauwe Draad' heet, is momenteel te zien in Münster.

De grote naalden staan bovendien op een erg symbolische plek in Duitsland: in het Huis der Nederlanden. Het kunstwerk blijft er te zien tot en met 25 januari 2019, als onderdeel van de expositie over 'Veterans without borders'.

Haus der Niederlande - Huis der Nederlanden

Het Haus der Niederlande in Münster is de locatie waar in 1648 de vredesovereenkomst tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd getekend. Deze overeenkomst maakte een einde aan de Tachtigjarige Oorlog.

Tegenwoordig zitten in het Haus der Niederlande verschillende instellingen op het gebied van de taal, literatuur, geschiedenis en politiek van het Nederlandse taalgebied. Deze instellingen zijn verbonden aan de Universiteit van Münster.

Groot, groter, grootst

In 2019 wordt de mogelijkheid onderzocht enkele naalden van groot formaat te realiseren en zo de Zuiderwaterlinie onder het motto ‘niet vechten maar hechten’ blijvend te markeren.

(Foto's: Tijs Rooijakkers)