Gastheer/Gastvrouw van het Landschap

Wat maakt het gebied waarin je onderneemt zo bijzonder? Welke natuur, cultuur(historie) en (water)beheer typeren de Zuiderwaterlinie? Als je als ondernemer meer over je eigen omgeving weet, kun je dit goed gebruiken in je bedrijfsvoering.

De cursus biedt je handvatten om het verhaal van de Zuiderwaterlinie te gebruiken in jouw bedrijf/organisatie. Tegelijkertijd zie je meer kansen om met je producten, diensten of arrangementen in te spelen op de speciale kenmerken van het gebied waarin je onderneemt. 

Heb je de cursus eerder gevolgd? Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie over de opfriscursus.

 

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus is bedoeld voor recreatieondernemers (dag- en verblijfsrecreatie) die het verhaal van de Zuiderwaterlinie (meer) willen betrekken in hun bedrijfsvoering. Denk daarbij aan thema's als landschap, natuur en erfgoed. We geven je natuurlijk ook handvatten voor hoe je het verhaal van de Zuiderwaterlinie zelf in kan zetten.

Tijdens vier dagdelen, verspreid over twee maanden, word je meegenomen in onder andere de bijzondere natuur en cultuur(historie) in het landschap. Je leert bijzondere weetjes, routes en plekken die je na afloop kan delen met jouw gasten. Daarnaast brengen we je samen met andere ondernemers waarmee je ideeën kan uitwisselen en kan samenwerken.

 

Wat levert de cursus je op?

Tijdens de cursus krijg je specifieke gebiedsinformatie over de Zuiderwaterlinie. Je leert meer over de geschiedenis, landschapskenmerken, natuurwaarden, erfgoed en recreatieve mogelijkheden. Maar je maakt ook kennis met de mooiste plekjes die de linie te bieden heeft. In samenwerking met de andere deelnemers ontwikkel je ideeën waarmee je het gebied kunt promoten, meer klanten kunt bereiken en hen een optimale beleving kunt bieden. Een extra service, wat het verblijf én het gebied aantrekkelijker maakt. 

Nadat je de cursus hebt afgerond, maak je deel uit van een duurzaam recreatienetwerk van ondernemers die gezamenlijk het bijzondere verhaal van de Zuiderwaterlinie uitdragen. En, ook na de cursus blijft het natuurlijk mogelijk om ideeën uit te wisselen samen met andere gastheren en gastvrouwen van de Zuiderwaterlinie. 

Data van de cursus

In 2022 organiseren we een Gastheer/Gastvrouw van het Landschap cursus voor nieuwe deelnemers. De data van de cursus zijn als volgt:

 • Woensdag 23 februari 2022 van 13.00-17.00 uur (start cursus)
 • Dinsdag 8 maart 2022 van 13.00-17.00 uur
 • Dinsdag 15 maart 2022 van 13.00-17.00 uur
 • Dinsdag 29 maart 2022 van 13.00-17.00 uur (einde cursus) 

Aanmelden voor de cursus is niet meer mogelijk. Heb je interesse in deze cursus? Laat het ons weten via info@zuiderwaterlinie.nl, dan kunnen we inventariseren voor een eventuele volgende ronde.

Voor oud-deelnemers organiseren we in 2022 een opfriscursus. De data voor de opfriscursus worden later bekendgemaakt op deze webpagina.

Handige naslagwerken voor ondernemers

 • Ondernemersplatform

  Hoe draag je bij aan het op de kaart zetten van de Zuiderwaterlinie? En hoe koppel je bijvoorbeeld jouw product aan de linie? Op het ondernemersplatform geven we je handige tips en tricks.

  Ondernemersplatform
 • Ervaringen van Gastheren en Gastvrouwen

  In deze brochure lees je meer over de ervaringen van de Gastheren en Gastvrouwen van de Zuiderwaterlinie. Zij volgden de cursus in 2019.

  Ervaringen van Gastheren en Gastvrouwen