Provincie Zuid-Holland

Twee historische schatten in Zuid-Holland

De forten Buitensluis (1864) (Numansdorp) en Prins Frederik (1811) (Ooltgensplaat) zijn de belangrijkste historische boegbeelden van de Zuid-Hollandse eilanden Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Beide forten maken onderdeel uit van de Stelling van Willemstad.

Het avontuurlijke verleden is hier in alles zichtbaar. Van Franse soldaten die vanaf de imposante uitkijk-/geschutstoren over het water van Hollandsch Diep en Volkerak tuurden om vijandige schepen te beschieten, tot de gevangenis in fort Prins Frederik en de houten barak waar één van Nederlands bekendste NSB’ers – Meinoud Rost van Tonningen – aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd opgesloten. 

Samenwerking Erfgoedlijn Historisch Haringvliet

De erfgoedlijn Historisch Haringvliet draait om het verhaal van het leven tussen en met het water, als vriend en vijand. Het gebied rond het Haringvliet staat bol van de historie en het erfgoed. Forten, vestingsteden, dijken, kreken, eeuwenoude dorpen, havenkanalen, het maritieme verleden: het is er allemaal te ontdekken en te beleven! De erfgoedlijn combineert monumenten, landschap en water, die de ruimte kwaliteit geven. Daarnaast vertelt het een belangrijk verhaal van onze geschiedenis. 

In een erfgoedlijn werkt de provincie samen met allerlei partijen. Zoals dorpsraden, eigenaren van monumenten, ondernemers, musea, bibliotheken, stichtingen, verenigingen, vrijwilligers en overheden. De erfgoedtafel bepaalt de ambitie van de erfgoedlijn en stelt projecten voor die gericht zijn op het behouden, zichtbaar en beleefbaar maken van het erfgoed. Voor projecten die de erfgoedtafel heeft goedgekeurd is er subsidie beschikbaar van de provincie Zuid-Holland.

De erfgoedlijn Historisch Haringvliet is te vinden in de brede oeverzone van de eilanden rond het Haringvliet: de noordrand van Goeree-Overflakkee en de zuidrand van de Hoeksche Waard (incl. Tiengemeten) en van Voorne-Putten. De Bernisse valt er ook onder, evenals de vestingsteden Brielle en Hellevoetsluis. De ontwikkeling van de waterlinies is één van de zes prioriteiten.

Lees meer over de erfgoedlijn

Wandelen langs het erfgoed

Op het fortterrein van Buitensluis zijn wandelroutes uitgezet langs de verschillende gebouwen. Bij de uitzichtpunten zijn zitbankjes geplaatst om even uit te rusten en van de mooie omgeving te genieten, zoals het schitterende uitzicht naar Willemstad en de Haringvlietbrug over het Hollandsch Diep. Het is mogelijk om met een trekpontje de gracht over te steken, waardoor je een wandelrondje kunt maken.

Lees meer over de activiteiten bij Fort Buitensluis
Landingsvaartuig Fort Buitensluis

Ontdek Fort Prins Frederik

Je verwacht het misschien niet, maar in Ooltgensplaat valt veel historie te ontdekken. Bij Fort Prins Frederik is dit avontuurlijke verleden in alles zichtbaar. Onder het bewind van Napoleon bivakkeerden er Franse soldaten in de geschutstoren. Het fort deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als internering. Dit en nog veel meer ontdek je tijdens de Fort Prins Frederikroute. Onderweg pik je gelijk het havenkanaal, het oude Raadhuis en het weeghuisje mee. Ook leuk is de puzzeltocht door het Fort. Je kunt de puzzeltocht gratis ophalen bij het VVV Inspiratiepunt in Ouddorp en diverse andere locaties. 

Bekijk de Prins Frederikroute
Fort Prins Frederik

Bezoek de Stelling van Willemstad - Ontdek de goed bewaarde geheimen