Het Kampement Brederode

Spaanse communicatie en Geuzenletters

Een kampement, ook wel kwartier genoemd, was een soort dorp met wallen waarbinnen de soldaten leefden, aten, dronken en sliepen. Het kampement van Van Brederode huisvestte 3000 soldaten. Zij moesten de Pettelaarse Schans aanvallen.

Hoogmoed voor de val

Rondom ‘s-Hertogenbosch liet Frederik Hendrik verschillende kwartieren aanleggen om de stadspoorten aan te vallen. Ook bij Den Dungen kwam zo’n kampement. Zijn zwager, graaf Johan Wolfert van Brederode moest vanuit hier de Pettelaarse Schans aanvallen. In juli 1629 probeerden Spaanse ruiters onder leiding van Hendrik van den Bergh hier een doorbraak vanaf de andere kant – uít de stad –  te forceren. Dat mislukte. Net als Van den Berghs aanval vlakbij Vught, tegelijkertijd. Hoogmoed kwam voor de val. Tot verbazing van Frederik Hendrik trok Van den Bergh zich hierna terug. Reden: de gebrekkige communicatie binnen het Spaanse leger.

Altijd moedig

Om de plek te duiden, staat er vlak bij het vroegere Kampement Brederode sinds 2018 een aandenken. Het monument legt een link met de gevolgen van oorlog en geweld van álle tijden. Wachttoren ‘Onverlout’ – ‘altijd moedig blijven’ – is een ontwerp van architect Laura Weeber en kunstenaar Milou van Ham. Van Ham liet teksten uit Geuzenliederen uit de tijd van het Beleg in het staal perforeren. Die teksten geven de verschrikkingen weer van het beleg. ’s Avonds schijnt licht van binnenuit door de letters, een kunstig en apart gezicht. Overdag kun je de toren beklimmen en ver van je af kijken. Aanschouw het uitzicht van Frederik Hendrik: de prachtige, nu veilige stad.

Vandaag is Linie 1629 een leuke fietsroute. Over een lengte van 49 kilometer wisselen prachtige natuur en indrukwekkende cultuurhistorie elkaar voortdurend af.

Volg de fietsroute

Ontdek in de buurt