Hoornwerk Mudakkerse dijk
Van achteren terugschieten
In 1629, tijdens het Beleg van ’s-Hertogenbosch, lag aan de Mudakkerse Dijk een hoornwerk. Een hoornwerk bestond meestal uit twee halve bastions. Het moest de lange zijden van de linie beschermen.
Een ring van bescherming
De lange kanten van de linie waren kwetsbaar. Daarom bouwden de Staatsen hoornwerken. Als je manschappen op de uiterste punt van een hoornwerk liet staan, dan konden zij troepen die op het midden van een lange zijde wilde aanvallen, van achteren beschieten. In totaal lagen er wel 17 van dit soort hoornwerken rondom ’s-Hertogenbosch.
Niet hier, niet nu
Voor wie niet alleen van geschiedenis houdt, maar ook van de verre toekomst: je kunt vast een kaartje kopen voor een theatervoorstelling die gespeeld wordt ten tijde van het 400-jarig jubileum van het Beleg van ’s-Hertogenbosch. Juist ja, in 2029. ‘Niet hier, niet nu’, is de logische naam van dit theaterstuk. Het wordt opgevoerd in het openluchttheater Theater La Damoiselle. Dat theater staat hier op de vroegere linie.
Vandaag is Linie 1629 een leuke fietsroute. Over een lengte van 49 kilometer wisselen prachtige natuur en indrukwekkende cultuurhistorie elkaar voortdurend af.
Ontdek de fietsrouteOntdek in de buurt
-
Vestingstad Heusden
-
Vestingstad 's-Hertogenbosch