Fort Hedikhuizen

Van verdedigingspost tot natuurbeschermer

Fort Hedikhuizen (1862) werd vroeger gebruikt om de inundatiesluis te beschermen. Die sluis maakte het mogelijk om op gecontroleerde wijze water uit de Maas te laten stromen. Heusden werd zo verdedigd door het ondergelopen land.

Stap door het gat in de dijk bij Fort Hedikhuizen

Op de plek waar Fort Hedikhuizen staat, werd in 1505 al een versterking gemaakt. Een nieuwe verschansing verrees in 1593 en ook in 1755. In 1774 werd een gat in de dijk gegraven, een coupure, voor de inundatie van de omgeving van vestingstad Heusden. Deze coupure werd beschermd door een, elders gelegen, batterij.

Tot de dood ons scheidt

De bouw van het huidige Fort Hedikhuizen en de inundatiesluis begon in 1862. Tot 1952 was het fort bij Heusden in gebruik als vestingwerk en stond militair bekend als “Het werk achter den Hoogen Maasdijk”. Maar nu heeft het een heel andere bestemming. Het gebouw is nog bijna in de originele staat. Dat maakt het een unieke feestlocatie of sfeervolle trouwlocatie bij Heusden, zonder buren die klagen over geluidsoverlast. De sluis is, net als het fort, een rijksmonument en is begin deze eeuw gerestaureerd. Het is nu een ‘stapsteen’ in de lokale ecologische verbindingszone: een leefgebied waar dieren zich ongestoord kunnen voortplanten.

 

Ontdek in de buurt

Fort Sabina

Vestingstad Heusden

Vestingwallen Willemstad