Maand van de Geschiedenis 2022

Het thema van de Maand van de Geschiedenis van 2022 was ‘Wat een ramp!’. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' werden tijdens deze maand historische verhalen verteld via diverse on- en offline activiteiten. Men dook in de bijzondere geschiedenis van de Zuiderwaterlinie door middel van een bezoek aan de activiteiten die tijdens de Maand van de Geschiedenis in de linie plaatsvonden.

Over de Maand van de Geschiedenis

Elk jaar staat in oktober de geschiedenis centraal. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen samen geschiedenis onder de aandacht van miljoenen Nederlanders. Tijdens deze maand vinden er on- en offline activiteiten plaats door het hele land. Zo laten we je gisteren ontdekken, om vandaag te begrijpen. De Maand van de Geschiedenis wordt ook wel gezien als het grootste geschiedenisevenement van Nederland.

Lees meer

De geschiedenis van de Zuiderwaterlinie

Brabant maakt al sinds de Tachtigjarige oorlog - zo'n 450 jaar geleden - gebruik van water als verdedigingsmiddel. De Zuiderwaterlinie is dan ook de eerste echte waterlinie van Nederland. De linie, opgericht door Menno van Coehoorn, moest Holland beschermen tegen zowel de Spanjaarden, Fransen en Belgen. In de Tweede Wereldoorlog maakten gevechtsvliegtuigen een eind aan de Zuiderwaterlinie als militaire verdedigingslinie.

Lees meer over onze geschiedenis

Activiteiten in de Maand van de Geschiedenis 2022

De agenda van de Maand van de Geschiedenis 2022 was goed gevuld, en ook de vestingsteden van de Zuiderwaterlinie stonden ertussen. Zo kon men de boekpresentatie 'Rampjaar en Jubeljaar? Brabant in 1672-74' bijwonen, waar de Zuiderwaterlinie in Ravenstein een unieke publicatie van het Brabantse perspectief op het Rampjaar 1672 presenteerde. Ook kon je op ontdekking in de Verborgen Vesting middels een archeologietour, of meer leren over de ervaringen van het Rampjaar 1672 in 's Hertogenbosch. Het is slechts een greep uit alle activiteiten die er in oktober 2022 plaatsvonden.

Houd onze website in de gaten voor het programma van 2023!

Het verhaal van de Zuiderwaterlinie

Bekijk 'Het verhaal van de Zuiderwaterlinie: verleden en toekomst' hieronder. Daarin komen diverse experts aan het woord die je meenemen in het verhaal van de linie.

Duik in de geschiedenis