Maand van de Geschiedenis 2023

Het thema van de Maand van de Geschiedenis van 2023 is ‘Eureka!'. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' worden tijdens deze maand historische verhalen verteld via diverse on- en offline activiteiten. Men duikt in de bijzondere geschiedenis van de Zuiderwaterlinie door middel van een bezoek aan de activiteiten die tijdens de Maand van de Geschiedenis in de linie plaatsvinden.

Over de Maand van de Geschiedenis

Elk jaar staat in oktober de geschiedenis centraal. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen samen geschiedenis onder de aandacht van miljoenen Nederlanders. Tijdens deze maand vinden er on- en offline activiteiten plaats door het hele land. Zo laten we je gisteren ontdekken, om vandaag te begrijpen. De Maand van de Geschiedenis wordt ook wel gezien als het grootste geschiedenisevenement van Nederland.

Lees meer

De geschiedenis van de Zuiderwaterlinie

Brabant maakt al sinds de Tachtigjarige oorlog - zo'n 450 jaar geleden - gebruik van water als verdedigingsmiddel. De Zuiderwaterlinie is dan ook de eerste echte waterlinie van Nederland. De linie, opgericht door Menno van Coehoorn, moest Holland beschermen tegen zowel de Spanjaarden, Fransen en Belgen. In de Tweede Wereldoorlog maakten gevechtsvliegtuigen een eind aan de Zuiderwaterlinie als militaire verdedigingslinie.

Lees meer over onze geschiedenis

Het Eureka-project van vestingbouwer Menno van Coehoorn

In 2023 is het 325 jaar geleden dat Menno van Coehoorn, Fries strateeg en vestingbouwer, de basis legde voor wat we nu kennen als de Zuiderwaterlinie. Dit jaar treden we in zijn voetsporen en herbeleven zo de inspectiereis die hij aflegde door de provincie Noord-Brabant en omstreken. Tijdens deze reis beleefde Menno zijn grootste Eureka-moment: hij bedacht een nieuw vestingsysteem waarmee grote gebieden bewust onder water gezet (geïnundeerd) konden worden. Deze waterlinie was precies wat de Republiek nodig had om het ontbrekende deel in haar verdediging te dichten. Elk gebied waar hij langs reisde, speelde een unieke rol in de totstandkoming van de Zuiderwaterlinie en die sporen zijn nog steeds zichtbaar. Tijdens ‘Menno’s Reis’ vinden er van Grave tot Bergen op Zoom diverse activiteiten plaats waarin verleden, heden én toekomst samen komen.

Lees meer over Menno's Reis

Activiteiten in de Maand van de Geschiedenis 2023

De agenda van de Maand van de Geschiedenis 2023 is weer goed gevuld, en ook de vestingsteden van de Zuiderwaterlinie staan ertussen. Zo reist er in het kader van Menno's Reis een dynamisch kunstwerk van de jonge makers van Studio APVIS, geïnspireerd op het gedachtegoed van Menno van Coehoorn, langs musea door de hele linie. Daarnaast vinden er lezingen plaats én treed je letterlijk in Menno’s voetsporen met de wandeltochten van de Expeditie Zuiderwaterlinie.

Houd alle agendatips in de gaten

Het verhaal van de Zuiderwaterlinie

Bekijk 'Het verhaal van de Zuiderwaterlinie: verleden en toekomst' hieronder. Daarin komen diverse experts aan het woord die je meenemen in het verhaal van de linie.

Duik in de geschiedenis