Treed in de voetsporen van Zonnekoning Lodewijk XIV

Lezing Vughts museum en beklimming St. Lambertustoren

Zaterdag 23 juli 2022 is het op de dag af 350 jaar geleden dat Lodewijk XIV de St. Lambertustoren in Vught beklom. Hij wilde vanaf daar de verdedigingswerken van ’s-Hertogenbosch observeren, maar moest concluderen dat hij de stad niet kon innemen. 350 jaar na dato organiseerden het Vughts Museum en de Alliantie Zuiderwaterlinie lezingen op de plek waar dit sleutelmoment in de geschiedenis zich afspeelde. Historicus Jos Cuijpers verzorgde de korte lezingen over het Rampjaar 1672 en de benarde situatie die dit voor Vught en ’s-Hertogenbosch opleverde. Daarna konden bezoekers net als Lodewijk XIV de St. Lambertustoren beklimmen en zien wat de Zonnekoning zag.

Door de ogen van Lodewijk XIV

De Nederlandse Republiek en daarmee ook Vught beleefde in 1672 het Rampjaar. Aangevallen door Duitse, Engelse en Franse legers was ‘het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos’. Vooral het grensgebied Brabant had enorm te lijden onder het oorlogsgeweld van de vijandige troepen. Land werd ter verdediging onder water gezet, linies werden opgeworpen en Brabantse steden vielen ten prooi aan plundering en verovering. Ook Vught speelt een belangrijke rol in deze geschiedenis. Het dorp had één van de hoofdrolspelers van die oorlog als ongenode gast over de vloer: de Franse koning Lodewijk XIV, beter bekend als de Zonnekoning.

350 jaar geleden beklom Lodewijk XIV de St. Lambertustoren in Vught. Hij wilde vanaf daar de verdedigingswerken van ’s-Hertogenbosch observeren. Nadat het Staatse leger het land rondom deze stad onder water had gezet, moest de - in ieder geval in zijn ogen - belangrijkste persoon op aarde, de Franse monarch, concluderen dat hij de stad niet kon innemen. Een forse tegenvaller voor de langstzittende vorst ooit hoewel de Britse koningin Elizabeth hem momenteel wat dat betreft naar de kroon steekt.

Op zaterdag 23 juli 2022 kon je deze belangrijke episode uit het Rampjaar 1672 herbeleven.

Herdenking Rampjaar 1672

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat het rampzalige, maar ook feestelijke Rampjaar werd ingeluid. Om die reden organiseert de Alliantie in 2022 diverse activiteiten die teruggrijpen naar de vele gebeurtenissen en verhalen in het Brabant van toen.

Het Rampjaar in de Zuiderwaterlinie