De Zuiderwaterlinie is een unieke ketting van historische vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typisch Nederlandse verhaal van verdedigen met het water. Het is de oudste, langste én meest gebruikte waterlinie van Nederland. 

Nu in de linie

  • Menno's Reis

    Treed in 2023 samen met ons in de voetsporen van Menno van Coehoorn. We herbeleven de inspectiereis van deze Friese strateeg en vestingbouwer. Zijn reis leidde 325 jaar geleden tot een ketting van Nederlandse vestingsteden: de Zuiderwaterlinie. Dit is de oudste, langste en meest gebruikte linie van Nederland. Tijdens ‘Menno’s Reis’ vinden er van Grave tot Bergen op Zoom diverse activiteiten plaats waarin verleden, heden én toekomst bij elkaar komen.

    Menno's Reis
  • Expeditie Zuiderwaterlinie is van start!

    In wandelmaand september treden we tijdens 4 ontdekkingstochten in de voetsporen van Menno van Coehoorn. Gidsen, theatermakers, muzikanten en natuurkenners vertellen het verhaal van elk specifiek stukje Zuiderwaterlinie. Wandel op de 10e mee in Sint-Michielsgestel, de 16e in Waalwijk, de 24e in Lith en de 30e in Tholen. Klik voor meer informatie en aanmelden.

    Expeditie Zuiderwaterlinie is van start! Groep mensen wandelt door groene omgeving.
  • Boekpresentatie Bas Bevaart

    Op 1 oktober is de feestelijke presentatie van het boek 'Zuiderfrontier/-waterlinie in actie'. Onderzoeker en auteur Bas Bevaart deed in 2018 uitvoerig onderzoek naar inundatie rondom ’s-Hertogenbosch. Zijn nieuwste boek is een aanvulling op de kennis over het ontstaan en gebruik van wat we nu kennen als de Zuiderwaterlinie in de provincie Noord-Brabant. Lees meer en meld u aan.
     

    Boekpresentatie Bas Bevaart

Tips uit de linie

  • Blauwe Sluis

    De Blauwe Sluis dankt zijn naam aan de blauwe hardsteen, een nieuw en duurzaam bouwmateriaal dat ten tijde van de aanleg van de sluis nog niet veel werd toegepast. Als de steen nat werd, kleurde die donkerblauw. Nu is de Blauwe Sluis een heerlijke plek om te relaxen.

    Blauwe Sluis
  • Bastionder

    Onder het oorspronkelijke Bastion Oranje ligt het Bastionder in Den Bosch. Het bezoekerscentrum laat zowel de donkere als de lichte kant van Den Bosch zien. Met ondergronds de krijgsgeschiedenis en bovengronds een bloemenpracht en weids uitzicht.

    Bastionder
  • Gevangentoren Megen

    Met stadsmuren wilde Megen indringers buiten houden. In 1386 werden ze gebouwd, met vier stadspoorten. Eén daarvan, de gevangenpoort in Megen, bleef al die eeuwen stevig overeind. Waar ooit de gevangenen kou leden en werden gegeseld, kun je nu vrolijk een hapje eten.

    Gevangentoren Megen