Spaanse Brabanders vertellen over de connectie Spanje - Brabant

Op 20 en 21 augustus vormt de Zuiderwaterlinie het decor van de Ronde van Spanje, ofwel de Vuelta. Daarom gingen we samen met Brabants Erfgoed op zoek naar de Spaanse geschiedenis van Noord-Brabant. We nodigden Spaanse Brabanders uit om hun verhalen te vertellen. Zo ontdekten we meer over de unieke link tussen Spanje en Brabant. Lees de interviews en ontdek dat het Spaanse erfgoed in Brabant springlevend is.

Koert Poelman over zijn Spaanse voorouder

In 2013 krijgt Koert Poelman te horen dat hij een zeldzaam gen heeft dat kan leiden tot een hartaandoening, doorgegeven vanuit de familie van zijn moeder. Iemand met dit gen kan een verdikte hartspier krijgen. In 2014 leest hij een oproep in het Eindhovens Dagblad voor mensen met specifiek dit gen. Het blijkt dat het gen terug te leiden is naar een Spaanse soldaat uit de Tachtigjarige Oorlog, die de aandoening heeft doorgegeven aan zijn nageslacht in de omgeving Brabant. Zo komt Koert erachter dat hij een nazaat van deze soldaat is.

Afbeelding: R. Atkinson, 1887, Auckland Art Gallery / Wikimedia Commons

Lees het hele verhaal van Koert

Paula Doorenbosch over 'El Milagro de Empel'

Sinds 2007 komen er groepen Spaanse militairen naar de kerk van Empel om hier het Wonder van Empel te herdenken. Het Wonder van Empel beschrijft een scène tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op 8 december 1585 weten Spaanse troepen op miraculeuze wijze aan Staatse troepen te ontsnappen nadat ze een beeltenis van de Onbevlekte Ontvangenis vinden in de kerk van Empel. In Brabant is het verhaal over het Wonder van Empel niet erg bekend, zelfs in Empel was de geschiedenis van het Wonder in de tweede helft van de twintigste eeuw in de vergetelheid geraakt. Onder Spaanse militairen leeft het Wonder van Empel heel sterk, maar was juist weer de precieze locatie onbekend. Paula Doorenbosch zit in de contactgroep van de Heilige Landelinuskerk in Empel spreekt in augustus 2022 met Elize Weijers van Brabantserfgoed.nl over het eerste bezoek van de Spaanse militairen aan Empel. Ze vertelt hoe de Spaanse militairen Empel hebben herontdekt waardoor het verhaal in Empel ook weer bekendheid kreeg.

Afbeelding: A. Ferrer-Dalmau, 2015, FD Magazine / Wikimedia Commons

Lees het hele verhaal van Paula

Sergio Sesma over zijn vertrek uit Spanje

"In 2019 ben ik begonnen om als au pair te werken en begon ik met reizen. Eerst twee jaar in de Verenigde Staten, dat was een geweldige tijd. Daarna ging ik terug naar Spanje, ik wist dat ik daar niet wilde blijven. De mensen zijn fijn en het weer is… nouja dat hangt er vanaf. Mensen hier denken dat het in Spanje altijd mooi weer is maar dat is niet zo. Ik kom uit het noorden en het weer is vergelijkbaar met hier, misschien iets kouder. Ik wist dat ik wilde reizen, in eerste instantie terug naar de Verenigde Staten maar dat ging toen niet door allerlei omstandigheden. Ik wilde graag naar Noord-Europa, Noorwegen, Zweden, Nederland, Duitsland. Ik vond toen mijn huidige gastgezin in Eindhoven, dat zijn geweldige mensen. Ik vond per toeval dit gezin, zo ben ik hier terecht gekomen. Ik had ook een gezin in Noorwegen of Zweden kunnen vinden. Ik wilde in elk geval naar een land waar het economisch beter gaat dan Spanje."

Afbeelding: Y. Alarie, 2019, Unsplash

Lees het hele verhaal van Sergio

Ontdek jij graag nog meer Spaans erfgoed in Brabant? Dat kan! Spring op de fiets en ontdek de mooiste plekjes van de Zuiderwaterlinie die ons aan de Spanjaarden herinneren. Of neem een kijkje bij de evenementen die worden georganiseerd rond de Vuelta.