Vuelta in de Zuiderwaterlinie

Ontdek de Spaanse geschiedenis van de Zuiderwaterlinie vanaf je fiets

Wist je dat Breda lange tijd een heftig strijdtoneel was tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden? Of dat het de Spanjaarden niet lukte om Bergen op Zoom in te nemen? En wist je dat je in de Zuiderwaterlinie nog altijd de sporen van de Spanjaarden terugvindt? Spring op je fiets en verken ze zelf. Kies een van de mooie routes boordevol spannende geschiedenis.

Lees meer over de vijf fietsroutes

De Zuiderwaterlinie tijdens de etappes

De tweede etappe van de Vuelta startte in vestingstad Den Bosch, onderdeel van de Zuiderwaterlinie. De renners kwamen onder andere langs de Sint-Jan en de citadel. Via vestingstad Heusden fietsten de wielrenners richting het noorden, naar Gelderland. Onder andere de NOS benoemde de Zuiderwaterlinie bij de bespreking van de etappe.

In de derde etappe begonnen én eindigden de renners in Breda. Tijdens de rit kwamen ze langs heel wat hoogtepunten van de Zuiderwaterlinie, zoals Bergen op Zoom, de Linie van den Hout en de ruïne van Strijen.

De Reuringdienst schreef voor de Zuiderwaterlinie heel groot de naam langs het parcours van de tweede etappe van de Vuelta. Het resultaat zie je op de foto hierboven. Benieuwd hoe ze dat gedaan hebben? Je ziet het in deze video.

Spaanse Brabanders vertellen over de link Brabant - Spanje

Vanwege de Vuelta gingen we samen met Brabants Erfgoed op zoek naar de Spaanse geschiedenis van Noord-Brabant. We nodigden Spaanse Brabanders uit om hun verhalen te vertellen. Zo ontdekten we meer over de unieke link tussen Spanje en Brabant. Zo spraken we met een Brabander die afstamt van een Spaanse soldaat die tijdens de Tachtigjarige Oorlog in Nederland was. Benieuwd naar dit verhaal en die van de andere Spaanse Brabanders? 

Lees de verhalen van Spaanse Brabanders

Ontdek de vestingsteden en het ommeland uit de etappes

Wil je meer te weten komen over de Vuelta in Nederland?
Neem dan een kijkje op de officiële website.