Vuelta parcours: beleef het event én de Zuiderwaterlinie!

De Vuelta route van 2022 liep dwars door Brabant langs de Zuiderwaterlinie. De renners reden op 20 en 21 augustus langs deze militaire verdedigingslinie, die werd gebouwd naar aanleiding van de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en Nederland. 

De forten, torens, vestingwallen en andere schitterende bouwwerken van de Zuiderwaterlinie vormden de achtergrond voor twee van de drie Nederlandse etappes in de Vuelta. Nadat bezoekers langs het Vueltaparcours de renners hadden toegejuicht, konden ze de prachtige en ingenieuze bouwwerken zelf bewonderen.

Vuelta etappe twee

De renners koersten in etappes twee en drie langs de Zuiderwaterlinie. Tijdens de tweede Vuelta etappe op 20 augustus kwamen ze in ’s-Hertogenbosch onder andere langs Fort Crèvecoeur (‘hartepijn’) en in Heusden langs de Bromsluis, waar het verhaal van verdedigen met water aan de Zuiderwaterlinie verteld wordt.

Lees meer

Vuelta etappe drie

In de derde Vuelta etappe op 16 augustus maakten de Vuelta-renners een lus van en naar vestingstad Breda. Ze reden ook door omliggende Zuiderwaterlinie-gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Moerdijk en Oosterhout. Daar zagen ze bijvoorbeeld het Spanjaardsgat, waar de Nederlandse versie van het Paard van Troje plaatsgevonden zou hebben, en de verdedigingstorentjes van de Linie van Stenen Poppen.

Lees meer
De mooiste fietsroutes in Brabant

Fietsen en wandelen in het decor van het Vuelta 2022 parcours

Wil je zelf ervaren hoe het is om in het prachtige Brabantse decor actief en sportief bezig te zijn? Ontdek de omgeving van Vuelta 2022 met de fietsroute en de wandelroute van de Zuiderwaterlinie! 

Doe als de renners van de Vuelta en fiets langs de historische Zuiderwaterlinie. Met het Zuiderwaterlinie-fietsboekje fiets je in vijf etappes van Bergen op Zoom naar Grave, terwijl je onderweg geniet van het schitterende militaire erfgoed.

Liever wandelen langs de route van de Vuelta? Het Zuiderwaterlinie Wandelpad is een 290 kilometer lange route, opgesplitst in 13 etappes. Al wandelend beleef je de Zuiderwaterlinie, het decor van Vuelta 2022.

Zuiderwaterlinie: frontlijn tussen Spanje en Nederland

Dwars door Brabant, van Bergen op Zoom tot Grave, loopt de Zuiderwaterlinie. Ze is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. Een unieke ketting van 11 Brabantse vestingsteden en hun ommeland, verbonden door het typische Nederlandse verhaal van verdedigen met water. 

In de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) stonden de Spaanse en Nederlandse troepen ter hoogte van de Zuiderwaterlinie tegenover elkaar. In die tijd werd rondom de Brabantse vestingsteden en op het platteland al gebruikgemaakt van de verdediging met water. En dat stukje Brabant was in 2022 het decor van het Vuelta programma.

Ontdek de vestingsteden