De Lambertustoren

‘Als torens en muren die opdoemen uit zee’

Als Frederik Hendrik in Vught op de Lambertustoren klom, 40 meter hoog, dan had hij, licht hijgend, een goed uitzicht. Hij zag de verdedigingslinie, de Pettelaarse Schans, Fort Anthonie, Fort Isabella, de Piekenpoort, de Sint Jan én de stad 's-Hertogenbosch. Zo hield hij het beleg in de gaten.

Een bevreemdend uitzicht

Het was vast een vreemd gezicht, vanaf die toren: ’s-Hertogenbosch in het water. “Als torens en muren die opdoemen uit de schoot van een ruime zee, als een vloot schepen op het water in plaats van een stad op het vlakke land”, schreef Daniel Heinsius. De Lambertuskerk, waar de toren bij hoorde, is de oudste kerk van Vught. Tijdens een aanval van Prins Maurits op 's-Hertogenbosch (in 1603) verwoestte een brand het middenschip van de kerk. Toch zag Frederik Hendrik als hij naar beneden keek, een complete kerk. Tijdens het Twaalfjarig Bestand, was het middenschip namelijk weer opgebouwd.

Afbreken en opnieuw beginnen

Toen Frederik Hendrik ’s-Hertogenbosch veroverde, maakte hij de kerk protestants. Veel later, in 1821, werden de restanten van het lagere middenschip afgebroken. Daardoor kwam de toren los te staan van de kerk. Vind je het leuk om al die geschiedenis van grote hoogte te beleven? Dat kan tijdens Open Monumentendag. Dan kun je de Lambertustoren beklimmen.

Volg de fietsroute
Onderdeel van Linie 1629

Ontdek in de buurt