Kanalen over de Vughtse heide

Een wandeling door het verleden

Google je op Vughtse heide, dan tref je de ene wandelroute na de andere cultuurhistorische bezienswaardigheid. Het verleden, van de tachtigjarige oorlog tot en met de Tweede Wereldoorlog, leeft nog steeds voort in en rondom dit prachtige natuurgebied.

Dommel afgedamd

Om de ommelanden van ‘s-Hertogenbosch droog te kunnen malen, moest Frederik Hendrik in 1629 de Dommel afdammen. Daardoor hoopte zich zó veel water voor de dijk op, dat die doorbrak. De oplossing om van het water af te komen: hij liet twee kanalen over de Vughtse heide graven. Over die heide liep vroeger de weg van 's-Hertogenbosch naar Tilburg, langs 3 redouten en het gerecht. De drie redoutes zijn ook nog zichtbaar; op eentje stond een feesttent bij de uittocht van de Bosschenaren.

Bezichtig het verleden

Een van de 8 Vughtse lunetten heeft nu een gracht die precies ligt op de plek waar toen, in 1629, een 9 meter breed kanaal lag. Er is vandaag de dag meer 'verleden' te bezichtigen. Zo vertelt een van de wandelroutes over de Vughtse heide het verhaal van de verdedigingswerken rondom de vestingstad ‘s-Hertogenbosch.

Vandaag is Linie 1629 een prachtige fietsroute. Over een lengte van 49 kilometer wisselen prachtige natuur en indrukwekkende cultuurhistorie elkaar voortdurend af.

Ontdek de fietsroute

Ontdek in de buurt