Maand van de Geschiedenis 2022

Het thema van de Maand van de Geschiedenis van 2022 is ‘Wat een ramp!’. Onder het motto 'Ontdek gisteren, begrijp vandaag' worden tijdens deze maand historische verhalen verteld via diverse on- en offline activiteiten. Duik in de bijzondere geschiedenis van de Zuiderwaterlinie en breng een bezoek aan de activiteiten die tijdens de Maand van de Geschiedenis in de linie plaatsvinden.

Over de Maand van de Geschiedenis

In oktober staat de geschiedenis centraal. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties brengen samen geschiedenis onder de aandacht van miljoenen Nederlanders. Tijdens deze maand vinden er on- en offline activiteiten plaats door het hele land. Zo laten we je gisteren ontdekken, om vandaag te begrijpen. De Maand van de Geschiedenis wordt ook wel gezien als het grootste geschiedenisevenement van Nederland.

Lees meer

De geschiedenis van de Zuiderwaterlinie

Brabant maakt al sinds de Tachtigjarige oorlog - zo'n 450 jaar geleden - gebruik van water als verdedigingsmiddel. De Zuiderwaterlinie is dan ook de eerste echte waterlinie van Nederland. De linie, opgericht door Menno van Coehoorn, moest Holland beschermen tegen zowel de Spanjaarden, Fransen en Belgen. In de Tweede Wereldoorlog maakten gevechtsvliegtuigen een eind aan de Zuiderwaterlinie als militaire verdedigingslinie.

Lees meer over onze geschiedenis

Activiteiten in de Maand van de Geschiedenis 2022

De agenda van de Maand van de Geschiedenis 2022 is goed gevuld, en ook de vestingsteden van de Zuiderwaterlinie staan ertussen. Woon de boekpresentatie 'Rampjaar en Jubeljaar? Brabant in 1672-74' bij, waar de Zuiderwaterlinie in Ravenstein een unieke publicatie van het Brabantse perspectief op het Rampjaar 1672 presenteert. Ga op ontdekking in de Verborgen Vesting middels een archeologietour, leer meer over de ervaringen van het Rampjaar 1672 in 's Hertogenbosch of ontdek Breda op de fiets. Het is slechts een greep uit alle activiteiten die er in oktober plaatsvinden.

Er zijn voorstellingen, talks, optredens, workshops, exposities en ook speciale activiteiten voor kinderen. Voor ieder die dieper in de geschiedenis wil duiken wat wils dus!

Bekijk alle activiteiten in Noord-Brabant

Het verhaal van de Zuiderwaterlinie

Bekijk 'Het verhaal van de Zuiderwaterlinie: verleden en toekomst' hieronder. Daarin komen diverse experts aan het woord die je meenemen in het verhaal van de linie.

Duik in de geschiedenis