Drimmelen

Wat is er te doen in Drimmelen? Deze mooie gemeente kent een rijke geschiedenis als centrum voor de regio en als onderdeel van de Zuiderwaterlinie. Plan je een dagje uit naar Drimmelen, fiets dan zeker de geluksroute. Deze tocht brengt je langs de mooiste plekjes binnen de gemeente. Er is meer dan genoeg cultureels te zien en te doen voor een geslaagd dagje weg.

 

Geschiedenis van Drimmelen en de Zuiderwaterlinie

Rond 1700 kreeg Menno van Coehoorn opdracht van de Republiek om één zuidelijke verdedigingslinie op te werpen. Hoewel aanvankelijk sprake was van een muur of een wal, besloot Van Coehoorn om slim gebruik te maken van de beschikbaarheid en beheersbaarheid van het water uit beken en rivieren: hij zette water in als weermiddel en bouwde alleen wallen waar inundatie geen oplossing was.

De gemeente Drimmelen is een groene oase nabij de steden Breda, Dordrecht en Oosterhout. Het Nationaal Park De Biesbosch ligt voor een groot deel op het grondgebied van deze gemeente. Maar ook het buitengebied met de vele landerijen, de cultuurhistorische elementen en de mooie natuurgebieden is de moeite waard om per fiets of te voet te verkennen.

De gemeente telt 6 dorpen en 3 buurtschappen. Ieder dorp heeft een eigen karakter en identiteit, samen bieden ze een gevarieerd aanbod. De dorpen Lage Zwaluwe, Terheijden en Drimmelen liggen aan doorgaande vaarwegen en hebben hun eigen havenfaciliteiten. Aan de Amer zijn dat de jachthavens van Drimmelen en Lage Zwaluwe, dé toegangspoorten tot het Nationaal Park de Biesbosch. Aan rivier de Mark ligt de gezellige dorpshaven van Terheijden.

Historische bezienswaardigheden

In de 16e en 17e eeuw zijn linies aangelegd om de verschillende vijanden het veroveren van deze streek zo lastig mogelijk te maken. We kennen nog steeds de Linie van de Munnikenhof en de Houtse Linie, die werden gebruikt om delen van het land onder water te kunnen zetten om zo de voortgang van de vijandige troepen te bemoeilijken. Daarnaast waren de Kleine Schans in Terheijden en de Grote Schans in Breda in gebruik als legerplaats. De wandeltocht van zo’n 20 km (kan eventueel ook fietsend) gaat over weilanden en langs deze verdedigingswerken, die in deze tijd geen militaire functie meer hebben, maar vooral van grote historische en landschappelijke waarde zijn. Veel vogels en klein wild hebben bezit genomen van deze voormalige verdedigingswerken.

De Kleine Schans in Terheijden is gebouwd in 1639 om de scheepvaart op de Mark en de verbinding Breda-Moerdijk te beschermen. De polders rond de Kleine Schans Terheijden konden onder water worden gezet. Rond 1862 bestond maar liefst 300 hectare van het dorp uit moeras.

Lees meer over Linie van de Munnikenhof

Wat te doen in Drimmelen

Bij een dagje Drimmelen, denk je aan natuur, water en vooral genieten! Begin de dag met een bezoekje aan het dorp Oud-Drimmelen of geniet van een lekker kopje thee of koffie op het terras bij Onze Kerk. Een bezoek aan de Biesbosch kan natuurlijk niet ontbreken. Volop relaxen, bootje huren of suppen het kan er allemaal! Ook waterpret voor de kids bij natuurspeeltuin De Belhamel is hier een optie.

Even uitrusten van het wandelen of fietsen? Geniet van een lunch of picknickmand gevuld met heerlijke streekproducten van Boerderijwinkel Johan & Caroline.

Eigenlijk is een dag te kort voor een bezoek aan gemeente Drimmelen. Overnacht dan in een van de vele authentieke B&B’s die Drimmelen rijk is en blijf nog een dagje

Wandelen en fietsen

Het veelzijdige gebied van de gemeente Drimmelen is uitermate geschikt voor een mooie fiets- of wandeltocht. Er zijn dan ook vele mogelijkheden om dit gebied te voet of per fiets te verkennen. U zult verbaasd zijn over de grote verschillen in landschap in een gebied van 10 bij 20 kilometer.

De gemeente Drimmelen heeft een uitgebreid routenetwerk. Door het volgen van de knooppunten komt u langs vele hoogtepunten van dit gebied. Een echte aanrader is het fietspad over de Amerdijk van het dorp Drimmelen tot Lage Zwaluwe. Tijdens uw tocht heeft u een fenomenaal uitzicht over de veelgeprezen rivier de Amer en het Nationaal Park de Biesbosch. Richt van deze hoge dijk de blik op de polder en u bevindt zich in een prachtig agrarisch landschap.

Een rit langs de mooiste plekken met persoonlijke verhalen

Op zoek naar een leuke dagactiviteit deze zomer? Fiets dan de Geluksroute, een fietsroute langs de 6 plekken in de gemeente Drimmelen waar de inwoners zelf het meest gelukkig van worden. Ieder dorp heeft namelijk haar eigen unieke geluksplek. De inwoners hebben deze plekken zelf uitgekozen en achter iedere plek schuilt een mooi verhaal. De moeite waard om te ontdekken!

Na een nominatieronde onder alle inwoners is van elk dorp de plek met de meeste stemmen gekozen als officiële geluksplek. Bij iedere geluksplek is het verhaal van een inwoner te lezen waarom dit voor die persoon een echte geluksplek is. Deze plekken dragen bij aan het geluk van ons allemaal. Het is een plek om trots op te zijn, waar je een fijn gevoel hebt of waar je leuke ideeën krijgt. Een plek die je graag wilt delen met anderen.

Volg deze route, bezoek alle geluksplekken en beleef op die manier in elk dorp een stukje geluk. De folders van de route zijn ook beschikbaar op het gemeentehuis in Made.

De geluksroute komt ook langs de schans in Terheijden.

Meer informatie over de Geluksroute vind je hier

Ontdek in de buurt