Dagje uit in Willemstad en Klundert

De stad van Willem van Oranje, vader des vaderlands: vestingstad Willemstad.​ Tegenwoordig staan de stadspoorten er wagenwijd open voor bezoekers, maar dat was niet altijd het geval. Ga op ontdekkingstocht langs sporen van verdediging tegen ongenode gasten, zoals Spanjaarden, Duitsers en Fransen! Spring op de fiets naar die andere vestingstad in de buurt, Klundert. Ook die vestingstad was een belangrijke schakel van de zuidelijke verdedigingslinie tegen de Spanjaarden. Nog steeds kun je er goed zien hoe dat werkte.​ Warm je benen al maar op voor deze fietsdagtrip in Willemstad en Klundert.

Alle activiteiten van dit pakket kan je ook apart beleven.

​Check altijd de website van het evenement of de locatie voor de meest actuele informatie.

Ochtend

Goedemorgen, en welkom bij dit dagje weg in Willemstad. Begin je dag met een warme kop koffie of thee bij het Mauritshuis (foto), een gebouw met een rijk verleden. Maurits van Oranje bouwde het huis als jachtslot en buitenverblijf. Later werd het ingenomen door de Fransen die er een militair ziekenhuis van maakten. Tegenwoordig is het Mauritshuis een bezoekerscentrum en kan je er onder andere terecht voor toeristische informatie en een tentoonstelling op zolder.

Daarna kan je de stad te voet ontdekken. Kies voor een wandeling over de vestingwallen a.d.h.v. deze stadsroute. Spring vervolgens op de fiets en volg de ANWB fietsroute richting Klundert. Stop onderweg bij Fort Bovensluis, dat een cruciale rol speelde bij inundatie. Eenmaal in Klundert is het stadhuis een must-see, helemaal in renaissancestijl. Prins Maurits liet het in 1621 bouwen.

Middag

Stap opnieuw op de trappers voor bezoek aan de belangrijkste forten in de omgeving. Stop zeker bij Fort de Hel (foto), een fort gebouwd in de 'Tour Modèle'-stijl, waarmee de Fransen Willemstad wilden beschermen tegen de Engelsen. Er zijn slechts 3 forten in Nederland die gebouwd zijn in die stijl en alle drie zijn ze terug te vinden in de Stelling van Willemstad. Zo ook Fort Sabina wat verderop. Op de laatste zondagmiddag van de maand kan je er een rondleiding volgen. Je vind er ook de Kletsmajoor, waar je aan tafel kan schuiven voor een kop koffie. Let wel: het fort is in de winter (dec t/m maa) alleen open tijdens evenementen. Met Waterpoort Rondvaarten kan je ook nog naar Fort Prins Frederik.

Tijd over? Ga met veerdienst Anna naar de overkant en bezoek hier Fort Buitensluis. Fiets ten slotte terug naar Willemstad en geniet van een drankje op het terras bij de haven. Dubbel en dik verdiend na zo'n drukke dag!