Weekendje weg in Stelling Grave-Ravenstein

Met dit weekendje weg combineer je de relatief onontdekte vestingstadjes in Brabant. Starten doe je in Megen, de kleinste vestingstad aan de Zuiderwaterlinie. Het stadje wordt, onder andere door de serene sfeer, ook wel een ‘pareltje aan de Maas’ genoemd. Ook Ravenstein is één van de kleine maar prachtige vestingsteden aan de linie. De huizen en gebouwen zijn er schatten op zich. Ten slotte geniet je in Grave van de Brabantse gezelligheid, terwijl je je begeeft tussen eeuwenoud militair erfgoed.

Alle activiteiten van dit pakket kun je ook apart beleven.

Check altijd de website van het evenement of de locatie voor de meest actuele informatie voor je erop uit gaat.

DAG 1 – MEGEN EN RAVENSTEIN

Begin je dag goed met een wandeling door het pittoreske Megen. Je treedt letterlijk in de voetsporen van historische personen, want het patroon van straten stamt nog uit de Middeleeuwen. Bezoek na je wandeling de Gevangentoren en geniet van een overheerlijke lunch bij het restaurant aan de voet van de toren.

Daarna spring je op de fiets in 30 minuten naar Ravenstein (van punt 4 naar 3 op de ANWB fietsroute). In deze vestingstad ontdek je het Philips van Kleefbolwerck met geschutskelders en kazematten. Professor van Mourik ontdekte het bolwerk, dat tussen 2011 en 2016 herkenbaar is gemaakt, in zijn achtertuin. Het Philips van Kleefbolwerck is te bezoeken op afspraak.

Stap weer op je fiets en fiets in ongeveer 30 minuten naar Grave. Tijd voor een welverdiend diner bij Motel Koolen, waar je ook kunt overnachten. De gastvrije eigenaren zorgen ervoor dat jij je helemaal op je gemak voelt in hun kleinschalige familiehotel.
 

DAG 2 - GRAVE

De volgende dag start bij het bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. In dit mini-museum kom je op een interactieve manier alles te weten over de geschiedenis van de langste linie van Nederland. Struin vervolgens door Grave en geniet van al het moois dat de ooit zwaar belegerde stad te bieden heeft. Voor een lekkere lunch ga je naar Lunchroom Bij Moeders (tip: proef er het broodje La Madre!). 

Voor nog een portie geschiedenis bezoek je Stadsmuseum Grave in de vleugels van de Hampoort. Je ziet er onder andere archeologische vondsten en tekeningen. Bij speciale gelegenheden is ook de gildekamer van het Cloveniersgilde open. Met je bezoek aan Stadsmuseum Grave eindigt dit mooie weekend in de prachtige Stelling Grave-Ravenstein. Breng je eventueel gehuurde fiets terug of ga huiswaarts met je eigen fiets.
 

Ontdek in de buurt van Stelling Grave-Ravenstein

Stelling Grave-Ravenstein op de kaart