Overnachten in Grave

Met dit weekendje weg combineer je drie relatief onondekte vestingstadjes in Brabant. Starten doe je in Megen, de kleinste vestingstad aan de Zuiderwaterlinie. Onder andere door de serene sfeer wordt het stadje ook wel een ‘pareltje aan de Maas’ genoemd. Ook Ravenstein is één van de kleine maar prachtige vestingsteden aan de linie. De huizen en gebouwen zijn er schatten op zich. In Grave ten slotte geniet je van de Brabantse gezelligheid terwijl je je begeeft tussen eeuwenoud militair erfgoed.

Alle activiteiten van dit pakket kan je ook apart beleven.

I.v.m. de coronamaatregelen kunnen sommige evenementen helaas niet doorgaan en zullen locaties andere openingstijden hebben.

​Check de website van het evenement of de locatie voor de laatste informatie.

DAG 1 – MEGEN EN RAVENSTEIN

Begin je dag goed met een wandeling door het pittoreske Megen. Je treedt letterlijk in de voetsporen van historische figuren, want het patroon van straten stamt nog uit de Middeleeuwen. Bezoek na je wandeling de Gevangentoren en geniet van een overheerlijke lunch bij het restaurant aan de voet van de toren.

Daarna spring je op de fiets in 30 minuten naar Ravenstein  (van punt 4 naar 3 op de ANWB fietsroute). In deze vestingstad ontdek je het Philips van Kleefbolwerck met geschutskelders en kazematten. Professor van Mourik ontdekte het bolwerk, dat tussen 2011 en 2016 herkenbaar is gemaakt, in zijn achtertuin. Het Philips van Kleef-bolwerck is te bezoeken op afspraak (reserveren via info@vestingravenstein.nl).

Stap weer op je fiets en fiets in ongeveer 30 minuten naar Grave. Tijd voor een welverdiend diner bij Motel Koolen, waar je ook kunt overnachten. De gastvrije eigenaren zorgen ervoor dat jij je helemaal op je gemak voelt in hun kleinschalige familiehotel.

DAG 2 - GRAVE

De volgende dag start bij het bezoekerscentrum van de Zuiderwaterlinie. In dit mini-museum kom je op een interactieve manier alles te weten over de geschiedenis van de langste linie van Nederland. Struin vervolgens door Grave en geniet van al het moois dat de ooit zwaar belegerde stad te bieden heeft. Voor een lekkere lunch ga je naar Lunchroom Bij Moeders (tip: proef er het broodje La Madre!). 

Voor nog een portie geschiedenis bezoek je het Graafs Museum in de vleugels van de Hampoort. Dit museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Je ziet er onder andere archeologische vondsten en tekeningen. Bij speciale gelegenheden is ook de gildekamer van het Cloveniersgilde open. Met je bezoek aan het Graafs Museum eindigt dit mooie weekend in de prachtige vestingsteden Megen, Ravenstein en Grave. Breng je eventueel gehuurde fiets terug of ga huiswaarts met je eigen fiets.