Herdenking Sint Elisabethsvloed

Themajaar: 600 jaar Sint Elisabethsvloed

600 jaar geleden, in de nacht van 18 november 1421, brak een woeste storm de dijken. Het veroorzaakte een van de ergste overstromingen uit de geschiedenis: De Sint Elisabethsvloed. Dorpen verdronken, mensen stierven, de Biesbosch werd gevormd. Diverse locaties van de Zuiderwaterlinie werden getroffen. En dat alles herdenken we tussen mei 2021 en september 2022 in het themajaar, dat is gevuld met bijzondere, inspirerende en spannende activiteiten.

Water als vriend en vijand

Door de eeuwen heen is water zowel vriend als vijand in de Zuiderwaterlinie. Het onder water zetten van land was een verdedigingsmiddel om vijanden te slim af te zijn. Tegelijkertijd werd het gebied hierdoor gevormd. Zo ontstonden de prachtige landschappen die tot op de dag van vandaag te bespeuren, bekijken en beleven zijn. Aan de andere kant vormde het water ook een bedreiging voor Brabant. De legendarische overstroming, de Sint Elisabethsvloed van 600 jaar geleden, laat dan ook al te duidelijk de kracht van water zien. Door aanhoudende klimaatverandering blijft deze dreiging ook in de toekomst bestaan. Om uitdagingen zoals overstroming én droogte het hoofd te bieden, is het belangrijk om te werken aan ‘waterbewustzijn’ bij het algemeen publiek.

In een alliantie van partners zorgen we samen voor verdere ontwikkeling van het gebied, dat volop in beweging is. We verbinden het verleden met de toekomst door historie zichtbaar en beleefbaar te maken. Waar vroeger veldslagen plaatsvonden, genieten inwoners en toeristen nu ieder op hun eigen manier van de vestingsteden en hun ommeland.

Activiteiten in de Zuiderwaterlinie

Ben je benieuwd welke activiteiten er in de Zuiderwaterlinie gaan plaatsvinden in het themajaar? Op de website van 600 jaar Sint Elisabethsvloed is een speciale locatiepagina voor de Zuiderwaterlinie aangemaakt, waar je alle relevante informatie terug kunt vinden. Hieronder vind je in het kort wat er te doen is:

Naast bovenstaande tijdelijke activiteiten zijn er na afloop van de herdenking 600 jaar Sint Elisabethsvloed een aantal activiteiten permanent te ondernemen:

Bekijk meer activiteiten

Lees, bekijk of beluister meer

Er zijn diverse artikelen, radio-uitzendingen en tv-uitzendingen gemaakt in het kader van de Sint Elisabethsvloed, die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet om terug te lezen, luisteren of kijken:

Ontdek de betrokken vestingsteden en hun ommeland

Relevante nieuwsberichten