LF Waterlinieroute

Zuiderwaterlinie

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. De linie loopt van Bergen op Zoom tot Grave en verbindt 11 historische vestingsteden en hun ommeland met elkaar. De Zuiderwaterlinie werd ingezet in oorlogen tegen de Fransen en ook ingezet toen de Belgen in opstand kwamen rond 1830. Je passeert pittoreske vestingsteden en schansen die er nu vredig bij liggen. Maar als je goed kijkt dan vind je vele aanwijzingen naar het dynamische verleden van de linie. Delen van de linie zijn met bijzondere kunstprojecten extra zichtbaar gemaakt in het landschap. 

Meer over de Zuiderwaterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd aangelegd na het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden rond 1815. Het land ten westen van Utrecht moest namelijk beschermd worden. Waterlinies hadden hun nut inmiddels bewezen, dus allerlei vestingsteden werden gefortificeerd en aan elkaar verbonden met liniewallen en andere militaire constructies. Onderweg ga je steeds beter het verband tussen deze bouwwerken zien én de invloed die de linies hebben gehad op de vorming van het huidige landschap. De plaatsing van inundatiekanalen, wallen en schuilplekken heeft nieuwe, spannende natuur opgeleverd. Omdat er lang niet gebouwd mocht worden in de buurt van forten, fiets je als het ware door een lange groene strook dwars door het land. En er is natuurlijk áltijd water in de buurt.

Meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Stelling van Amsterdam

Je volgt de ring van forten, batterijen en inundatiesluizen die samen de Stelling van Amsterdam vormen. Er is veel bewaard gebleven van deze bijzondere verdedigingsring die de hoofdstad moest beschermen als laatste bastion van de macht. Zover is het nooit gekomen. Plekken die bedoeld waren voor soldaten zijn inmiddels omgetoverd tot mooie kunstlocaties, musea of horecagelegenheden. Vaak gelegen in prachtig groene omgevingen maken ze deze historische fietstocht extra aangenaam. Je eindigt de LF Waterlinieroute in Edam.

Meer over de Stelling van Amsterdam

Meer informatie over de route?

Op de officiële website van de LF Waterlinieroute bekijk je alle dagtrajecten en kies je zorgvuldig jouw eigen route. Daarnaast lees je meer over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt, maar ook over de ervaringen en belevingen van anderen. Ben je enthousiast geworden om de route te gaan fietsen? Zorg dan dat je goed voorbereid op pad gaat! Je kunt hier ook je eigen fietsgids bestellen of de GPX tracks downloaden. 

Plan je fietstocht

Deel je fietservaringen met ons!

Op de website en app van de LF Waterlinieroute vind je naast suggesties voor dagetappes en tips voor bezienswaardigheden, ook boeiende achtergrondverhalen. En ervaringen van mensen die de route hebben gefietst? Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Laat ons via info@zuiderwaterlinie.nl of met #lfwaterlinieroute via de socials weten wat jouw ervaringen zijn met de route en wij zorgen voor een mooi plekje op de site. Samen maken we Zuiderwaterlinie-bezoekers enthousiast om op de fiets te springen!

Ontdek de Zuiderwaterlinie in de LF Waterlinieroute

In het nieuws