Open Monumentendag

De Open Monumentendag 2023 vindt plaats op zaterdag 9 en zondag 10 september. Tijdens dit evenement openen duizenden historische stadsmonumenten in Nederland gratis de deuren voor publiek. Zo ook de open monumenten in Brabant, in de Zuiderwaterlinie! Het evenement wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het land. Door dit Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken, willen ze de aandacht voor de monumenten in Brabant vergroten.

 

Over Open Monumentendag

In 1987 werd de eerste Open Monumentendag in Nederland georganiseerd. Het idee van de dag is dat het publiek monumenten gratis kan bezoeken, om de belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. In 2023 is het thema van de dag ‘Levend erfgoed’. Er is van alles te doen tijdens Open Monumentendag, denk aan rondleidingen, wandelingen, voorstellingen en tentoonstellingen. Ook voor jongeren is het evenement interessant. Zij ontdekken het cultureel erfgoed bijvoorbeeld via speurtochten. De Open Monumentendag is één van de grootste culturele evenementen in Nederland.

 

Meer over Open Monumentendag

Open monumenten in Brabant

Ook de open monumenten in Brabant verdienen aandacht. In de vijf stellingen van de Zuiderwaterlinie zijn veel historische, gemeentelijke monumenten gelegen. In Willemstad en omgeving barst het van de forten, zoals Fort Sabina, Fort Buitensluis en Fort De Hel. In Stelling 's-Hertogenbosch-Heusden vind je onder andere de Sint-Janskathedraal en Kasteel Maurick. En ook in de omgeving van Grave en Ravenstein vind je historische parels als de Hampoort, Philips van Kleefbolwerck en Stadsmuseum Grave. Of ga in Oosterhout langs bij de Slotbosse Toren!

Op de website van Open Monumentendag 2023 vind je alle locaties die deelnemen en de activiteiten die tijdens het weekend plaatsvinden in en rondom de monumenten in onder andere Brabant. Er zijn ook digitale initiatieven, zoals een podcast tijdens de Open Monumentendag.

Lees meer over de stadsmonumenten

Word vrijwilliger voor Open Monumentendag 2023!

Voor iedereen die het leuk vindt om bezig te zijn met en te vertellen over monumenten is het een optie om vrijwilliger te worden voor Open Monumentendag. Je kunt daarbij aangeven in welke stad of welk dorp je woont, zodat je je bezig kunt houden met (activiteiten bij) monumenten in een voor jou bekende omgeving. Je kunt kiezen om gedurende het jaar te helpen als vrijwilliger óf om gedurende de week van de Open Monumentendag te helpen als vrijwilliger. Alle hulp is van harte welkom! Meer over vrijwilliger worden voor Open Monumentendag lees je op de website.

 

Meld je direct aan

Ontdek de monumenten in de Zuiderwaterlinie