Open Monumentendag 2022

De Open Monumentendag in 2022 vindt plaats op zaterdag 10 en zondag 11 september. Tijdens dit evenement openen duizenden historische stadsmonumenten in Nederland gratis de deuren voor publiek. Zo ook de open monumenten in Brabant, in de Zuiderwaterlinie! Het evenement wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het land. Door dit Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken, willen zij de aandacht voor de monumenten in Brabant vergroten.

Over Open Monumentendag

In 1987 werd de eerste Open Monumentendag in Nederland georganiseerd. Het idee van de dag is dat het publiek monumenten gratis kan bezoeken, om de belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Dit jaar is het thema dan ook, duurzaamheid. Er is van alles te doen tijdens dit evenement, denk aan rondleidingen, wandelingen, voorstellingen en tentoonstellingen. Ook voor jongeren is het interessant. Zij ontdekken namelijk het cultureel erfgoed via bijvoorbeeld speurtochten. De Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen in Nederland en dus ook in Noord-Brabant.

Meer over Open Monumentendag

Open monumenten in Brabant

Ook de open monumenten in Brabant verdienen aandacht. In de vijf stellingen van de Zuiderwaterlinie zijn veel historische, gemeentelijke monumenten gelegen. In Willemstad en omgeving barst het van de forten, zoals Fort Sabina, Fort Buitensluis en Fort De Hel. In Stelling 's-Hertogenbosch-Heusden vind je onder andere de Sint-Janskathedraal en Kasteel Maurick. En ook in de omgeving van Grave en Ravenstein vind je historische parels als de Hampoort, Philips van Kleefbolwerck en Stadsmuseum Grave. Of ga in Oosterhout langs bij de Slotbosse Toren!

Op de website van Open Monumentendag 2022 vind je alle locaties die deelnemen en de activiteiten die tijdens het weekend plaats gaan vinden in en rondom de monumenten in onder andere Brabant. Er zijn ook digitale initiatieven, zoals een podcast tijdens de Open Monumentendag.

Lees meer over de stadsmonumenten

Word vrijwilliger voor Open Monumentendag 2022!

Voor iedereen die het leuk vindt om bezig te zijn met en te vertellen over monumenten is het een optie om vrijwilliger te worden voor Open Monumentendag. Je kunt daarbij aangeven in welke stad of welk dorp je woont, zodat je je bezig kunt houden met (activiteiten bij) monumenten in een voor jou bekende omgeving. Je kunt kiezen om gedurende het jaar te helpen als vrijwilliger óf om gedurende de week van de Open Monumentendag te helpen als vrijwilliger. Alle hulp is van harte welkom! Meer over vrijwilliger worden voor Open Monumentendag lees je op de website.

Meld je direct aan

Ontdek de monumenten in de Zuiderwaterlinie