Weekendje weg in de West Brabantse Waterlinie

Deze tweedaagse trip laat je proeven van de West Brabantse Waterlinie. Bezoek vestingsteden Bergen op Zoom en Steenbergen. De twee historische vestingen zijn makkelijk combineerbaar met een leuke fietsroute. Ga je mee een weekendje weg naar het West-Brabantse deel van de linie?

Alle activiteiten van dit pakket kun je ook apart beleven.​

Check altijd de website van het evenement of de locatie voor de meest actuele informatie voor je erop uit gaat.

Dag 1 - Dagje Bergen op Zoom

Welkom in Bergen op Zoom! Blaas uit van de heenrit en begin je weekendje weg met een lekkere kop koffie bij Kaldi midden in het centrum. Proef er zeker De Zoete Markies: een latté special met kruiden en heerlijke zoete pompoensiroop.

Ontdek daarna de vestingstad aan de hand van de Historische Stadswandeling van VVV De Brabantse Wal. Met de handige uitklapbare plattegrond wandel je langs grote en kleine monumenten en krijg je een goed beeld van al het moois dat de stad te bieden heeft. Beklim onderweg ook de toren van de Sint-Gertrudiskerk, met als beloning een prachtig uitzicht op de stad. Voor de openingstijden van de Sint-Gertrudiskerk bekijk je de website.

Dan is het alweer tijd om te lunchen. Dat doe je bij La Pucelle, het restaurant van het Markiezenhof. Op de kaart staat het gerecht 'Water en Aarde', geïnspireerd op de Zuiderwaterlinie. Vergeet na de lunch zeker niet museum het Markiezenhof te bezoeken. Nog wat tijd over? Struin door de stad, en rust uit op een van de gezellige terrasjes. In het centrum vind je tal van leuke restaurantjes om heerlijk te dineren. Je wellnessovernachting in Bergen op Zoom vindt plaats bij Hotel Old Dutch, een gezellig stadshotel vlakbij de winkelstraten.

Dag 2 - Fietsend naar Steenbergen

Dag 2 start, hoe kan het ook anders, met een uitgebreid ontbijt in het hotel. Bij Hotel Old Dutch kan je bovendien (elektrische) fietsen huren, ideaal voor de ANWB-fietsroute door de West Brabantse Waterlinie. Met de route van ca. 45 kilometer fiets je van Bergen op Zoom naar Steenbergen en weer terug.

De route brengt je langs de Gevangenpoort, een van de oudste, nog bestaande stadspoorten in Nederland. Het gebouw is 450 jaar lang een gevangenis geweest. Het barst er dan ook van de spannende verhalen over het vestingverleden, gevangenen en cipiers. Hoe snel ontsnappen jullie uit de escaperoom ‘Escape the Gate’?

Dag 2 - Fietsend naar Steenbergen

Fiets daarna door naar het Noorden, richting de andere vestingstad in de buurt: Steenbergen. Vestingstad Steenbergen kreeg stadsrechten in 1272, en bestaat in 2022 dus 750 jaar. De restanten van de vesting zijn hier en daar nog zichtbaar. Bekijk bijvoorbeeld de herstelde bastions, de herkenbaar gemaakte liniegracht en de opgeknapte vestingmuur. Kom op adem in de omgeving rond Steenbergen met een lekkere lunch, bijvoorbeeld bij sluizencomplex Benedensas.

Stap daarna weer op de fiets, richting de Blauwe Sluis. Het inundatiepunt ligt een stukje van de route af, maar is de kleine omweg meer dan waard. Wat verderop de route ligt het imposante Fort de Roovere. Wandel met droge voeten door het water via de wereldberoemde Mozesbrug, beklim de imposante Pompejus, of kom op adem bij De Schaft.

Na de fietstocht door de West Brabantse Waterlinie kom je moe maar voldaan terug in Bergen op Zoom. Tot de volgende keer!

Ontdek in de buurt van de West Brabantse Waterlinie

De West Brabantse Waterlinie op de kaart

Andere arrangementen in de West Brabantse Waterlinie