Overnachten in Bergen op Zoom

Deze tweedaagse trip laat je proeven van de West Brabantse Waterlinie. Bezoek de grote vestingstad Bergen op Zoom en het gezellige vestingstadje Steenbergen. De twee historische vestingen zijn makkelijk combineerbaar met een leuke fietsroute. Ga je mee een weekendje weg naar Bergen op Zoom?

Alle activiteiten van dit pakket kan je ook apart beleven.

I.v.m. de coronamaatregelen kunnen sommige evenementen helaas niet doorgaan en zullen locaties andere openingstijden hebben.

​Check de website van het evenement of de locatie voor de laatste informatie.

Dag 1 - Dagje Breda

Welkom in Bergen op Zoom!  Blaas uit van de heenrit en begin je weekendje weg met met een lekkere kop koffie bij Kaldi. Proef er zeker De Zoete Markies: een latté special met kruiden en heerlijke zoete pompoensiroop.

Ontdek daarna de vestingstad aan de hand van de Historische Stadswandeling door Bergen op Zoom van VVV De Brabantse Wal (kostprijs gidsje: 2,50 euro). Met de handige uitklapbare plattegrond wandel je langs grote en kleine monumenten en krijg je een goed beeld van al het moois dat de stad te bieden heeft. Beklim onderweg ook de toren van de Sint-Gertrudiskerk, met als beloning een prachtig uitzicht op de stad. De Sint-Gertrudiskerk zelf is tijdens het seizoen (25 april t/m 31 oktober) te bezichtigen op di t/m zo van 13.00 tot 16.30 uur.

Lunchen doe je in La Pucelle, het restaurant van het Markiezenhof (foto). Op de kaart staat het gerecht 'Water en Aarde', geïnspireerd op de Zuiderwaterlinie. Vergeet na de lunch zeker niet museum het Markiezenhof te bezoeken. Nog wat tijd over? Struin door de stad, en rust uit op een van de gezellige terrasjes.

Dag 2 - Fietsend naar Steenbergen

In het centrum vind je tal van leuke restaurantjes om heerlijk te dineren. Je wellness overnachting in Bergen op Zoom vindt plaats bij Hotel Old Dutch, een gezellig stadshotel vlakbij de winkelstraten.

Dag 2 start, hoe kan het ook anders, met een uitgebreid ontbijt in het hotel. In Hotel Old Dutch kan je bovendien (elektrische) fietsen huren, ideaal voor de ANWB-fietsroute door de West Brabantse Waterlinie. Met deze route fiets je 44,5 of 49 kilometer van Bergen op Zoom naar Steenbergen en weer terug.

De route brengt je ook langs de Gevangenpoort (foto), een van de oudste nog bestaande stadspoorten in Nederland. Het gebouw is 450 jaar lang een gevangenis geweest.

Fiets daarna door naar het Noorden, richting de andere vestingstad in de buurt: Steenbergen. Vestingstad Steenbergen kreeg stadsrechten in 1272 dus bestaat het in 2022 750 jaar. De restanten van de vesting zijn hier en daar nog zichtbaar. Bekijk bijvoorbeeld de herstelde bastions, de herkenbaar gemaakte liniegracht en de opgeknapte vestingmuur. Kom op adem in de omgeving rond Steenbergen met een lekkere lunch, bijvoorbeeld bij sluizencomplex Benedensas.

Stap daarna weer op de fiets, richting de Blauwe Sluis (foto). Het inundatiepunt ligt een stukje van de route af, maar is de kleine omweg meer dan waard. Wat verderop de route ligt het imposante Fort de Roovere. Wandel er over de Mozesbrug en beklim de Pompejus, of kom op adem bij De Schaft.

Na de fietstocht door de West Brabantse Waterlinie kom je moe maar voldaan terug in Bergen op Zoom. Tot de volgende keer!