Wandelen in etappes

Wil Vervoort loopt samen met een compagnon de Zuiderwaterlinie-route. Vanaf 30 oktober zijn ze ieder weekend met z'n tweeën op pad (geweest) om de parels van de Zuiderwaterlinie te ontdekken. Ze zijn gestart in Bergen op Zoom en hopen in januari aan te komen in Grave. Je leest in dit verslag meer over hun ervaringen.

"Gedreven door nieuwsgierigheid zijn we aan de Zuiderwaterlinie begonnen: hoe verder je komt, hoe meer je ontdekt over het verhaal van de Zuiderwaterlinie. Je staat steeds weer versteld van de techniek van verdedigen met water en dat in het Brabantse land. We denken dat zeker 80% van de Brabanders niet weet dat de Zuiderwaterlinie door hun achtertuin loopt. We zijn in Oosterhout gestart met de 9e etappe en gaan door tot en met de 10e etappe. Op naar Geertruidenberg, door de polder en langs het water, het Kromgat, wat later samen komt met de Donge. In de verte zie je het mooie vestingstadje Geertruidenberg dat zijn stadsrechten al in 1213 heeft gekregen. Daar valt nog veel te bezichtigen, zoals het Staatenbolwerk Kruithuis, oude wachtposten van 1786, garnizoensbakkerij en natuurlijk Fort Lunet aan de Donge. Dat is allemaal te danken aan Napoleon.

We lopen verder naar Raamsdonksveer door het poldergebied. We gaan de Maasroute over en gaan onder de A27 door langs de Donge die steeds smaller wordt. Het eindpunt van etappe 9 in Waspik is voor ons bekend gebied, want wij wonen zelf in Waalwijk. De 10e etappe startten we naar Waalwijk en wat ons gelijk opvalt is dat we nog steeds langs de Donge lopen door het poldergebied langs de dijk. Het is een afwisselend gebied en we wandelen door velden en over onverharde wegen. Via de Sprangsche sloot komen we Waalwijk binnen, wat voor ons niet zo bijzonder is dachten wij - maar niets is minder waar. We lopen langs de wielen van Waalwijk, wat ontstaan is door een dijkdoorbraak dat in het gebied Plantsloon ligt. Uiteindelijk gaan we door richting het natuurgebied, de Baardwijkse Overlaat, waar onze tocht ten einde komt."

 

Ben je na het lezen van het verslag van Wil enthousiast geworden om zelf de Zuiderwaterlinie-route te lopen? Bestel de Zuiderwaterlinie wandelgids dan hier. Trek je wandelschoenen maar aan!