Reek

Wat is er te doen in Reek? Ongeveer 6 kilometer ten westen van Grave ligt het Brabantse dorpje Reek. Het dorp is gelegen aan de Maas. De naam Reek komt van 'reke' dat 'reeks' of 'lange rij' betekent. Dit vanwege de langgerekte vorm van de vroegere nederzetting. Reek behoorde tot het Land van Herpen, dat later Land van Ravenstein werd. Tegenwoordig kun je heerlijk wandelen in Reek en omgeving. Maar, er is ook genoeg te ontdekken voor de kinderen, bijvoorbeeld bij de Mineursberg, het voormalige oefenterrein van de Mineurs. Kom je snel op avontuur in Reek?

Ontdek de Stelling Grave-Ravenstein

Geschiedenis van Reek en de Zuiderwaterlinie

Ten zuiden van het dorp Reek, in de Reekse bossen, liggen de Mineursberg en een oude landweer. Waar vroeger mijnen knalden, wandelen nu mensen, spelen kinderen verstoppertje en volgen mountainbikers een parcours. Tachtig hectare aan bos- en heidegebied om te ontdekken!

In de tijd van Napoleon (1806-1813) was de Mineursberg oefenterrein van de Mineurs. Een mineur wordt zo genoemd omdat hij met mijnen werkt. Historisch gezien waren de werkzaamheden van een mineur het graven van mijngangen en bij een militaire inzet het ondergraven (ondermijnen of mineren) van vijandelijke stellingen. De mineurs worden ook wel gezien als voorlopers van de genie. Ook vandaag bevindt zich in Reek nog steeds een opleidings- en trainingscentrum voor de Genie.

In de jaren 40 van de vorige eeuw was de Mineursberg nog een mooie berg van bijna 15 meter hoog. Tegenwoordig is de berg nog maar deels intact. Het open terrein is bewaard gebleven. Er is een waterbron en er liggen wandelroutes door het hele gebied.

Lees meer over de Mineursberg

Kampement Frederik Hendrik 1639

‘Den 9 Augusti 1639 te Reeck’

Balthasar Floriszoon van Berkenrode zette het dorpje Reek op de kaart. Letterlijk. Deze kaartenmaker was mee op veldtocht met Frederik Hendrik naar Duitsland. Dagelijks legde hij vast waar ze hun tenten opsloegen. Den 9 Augusti 1639 te Reeck, schreef hij op zijn tekening van Reek. Op de plek van de huidige Reekse Molen stond toen ook al een molen is goed te zien.

Lees meer over Kampement Frederik Hendrik

Wat te doen in Reek

In Reek ontdek je naast Kampement Frederik Hendrik en de Mineursberg ook het Wapen van Reek: het oude gemeentewapen dat herinnert aan de heldhaftige burgertroepen van het dorp. En ook de schans bij Reek is een bezoek waard. In 1602 kreeg Prins Maurits van Oranje de opdracht tot de verovering van vestingstad Grave. Hij bouwde een enorme linie van verdedigingswerken, later bekend als ‘circumvallatielinie’.

Bezoek Reek en omgeving

Wandelen in Reek en natuurgebieden

In Reek en omgeving kun je heerlijk wandelen. Zo is er bijvoorbeeld de Komwandeling in centrum Reek, waarbij je de vele monumentale panden in het Brabantse dorp tegenkomt. En de oude lindebomen die je tijdens deze wandeling gaat zien, zijn kenmerkend voor het gebied. 

Je kunt ook kiezen voor een van de Reekse ommetjes. Er zijn vier korte routes waar je uit kunt kiezen: 3,5 / 3,7 / 4,7 / 4,8 kilometer. Je wandelt langs cultuur en historie, maar ook door afwisselende natuur, bos en weilanden.

In etappe 17 van het Zuiderwaterlinie Wandelpad kom je ook langs Reek. Deze route start in Overlangel en gaat o.a. via Oss, Keent en Reek richting vestingstad Grave.

Bekijk etappe 17 van het Zuiderwaterlinie Wandelpad

Fietsen in Reek

Liever te fiets op ontdekking in Reek en omgeving? Dan kun je het gebied ontdekken via de ANWB fietsroute van de Zuiderwaterlinie. De fietsroute is zo'n 40 à 50 kilometer lang en brengt je onder andere langs Ravenstein, Grave, Reek, Schaijk en Megen. Ontdek de mooie natuur, de historische stad- en dorpskernen en vergeet onderweg niet te genieten van een heerlijk hapje en drankje. Dat maakt een actief uitje in Reek en omgeving helemaal compleet!

Lees meer over de ANWB fietsroutes

Ontdek in de buurt