De top 10 leukste uitjes in Brabant!

1. Bootje varen op de Biesbosch

In de Zuiderwaterlinie bevinden zich mooie stukken landschap met elk een meeslepende geschiedenis. Ook het Nationaal Park de Biesbosch, wat later in de 16e eeuw zwaar werd getroffen door de Sint-Elisabethsvloed. Hierdoor kwam de vestingstad Geertruidenberg geïsoleerd te liggen van het toenmalige Holland. Deze vervelende situatie heeft er echter wel toe geleid dat Brabant een prachtig natuurgebied erbij heeft gekregen. Geniet van de sprookjesachtige wilgenbossen en oevers en vaar met een sloep door de kronkelende kreekjes op de Biesbosch voor jouw leukste dagje uit. Zien we je daar? Huur jouw bootje bij een van de sloepen aanbieders in het prachtige Drimmelen.

Lees meer
Bootje varen op de Beerse Overlaat.

2. Bezoek Kasteel Maurick in Vught

Verborgen in het groen, op een eiland aan De Dommel ligt het adellijk kasteel van Prins Maurits van Oranje, Kasteel Maurick. Dit kasteel behoort niet alleen aan de top van de lijst met de leukste uitjes omdat het mooi verscholen ligt in de natuur, of prachtige binnenzalen heeft. Je kunt tijdens dit uitje ook een hapje eten in het kasteel. Geniet van een diner in het restaurant en kijk uit naar de prachtige torens, ophaalbrug en binnenplaats. Mocht je jouw uitje onvergetelijk willen maken, dan is het ook mogelijk om te overnachten op deze prachtlocatie. Wij zeggen boeken!

Lees meer
Breng een bezoek aan of overnacht in het prachtige kasteel Maurick.

3. Varen op de Binnendieze in 's-Hertogenbosch

Wij zijn het varen nog niet beu, want ook met dit uitje gaan we het water op. Ditmaal varen we door het roemrijke verleden van de hoofdstad van Noord-Brabant, ‘s-Hertogenbosch. Met knusse grachten, oude stadsmuren en mooie historische gebouwen vaar je terug in de tijd waarin ‘s-Hertogenbosch een rijk centrum voor handel en kunst was. Vanaf het water kijk je op een andere manier naar het sfeervolle ‘s-Hertogenbosch. Bootje varen op een familiedag? Doen! 

Lees meer
Een sfeerbeeld van de Binnendieze in 's-Hertogenbosch.

4. Escape Room Het Spanjaardsgat

In 1587 werd Breda ingenomen door het Spaanse leger vanwege de formele onafhankelijkheidsverklaring in 1581 en de stichting van de Republiek der Zeven Nederlanden in 1587. Maurits, die in leiding was van het Nederlandse leger, kwam in contact met de schipper Adriaan van Bergen, die een oplossing had voor het terugwinnen van Breda. Omdat Adriaan regelmatig turf bracht naar het Kasteel van Breda, won hij het vertrouwen van de Spaans gelegerde troepen en werd hij niet meer gecontroleerd. Adriaan kon op deze manier 75 Nederlandse soldaten meesmokkelen, waaruit een aanval leidde tegen het Spaanse leger. De Nederlandse soldaten overrompelden de Spaanse soldaten. Nederland had Breda weer terugveroverd. Beleef de zenuwslopende ervaring als een Spaanse soldaat wiens vrijheid gewonnen moet worden door het uitvoeren van opdrachten en het oplossen van raadsels in de Escape Room Het Spanjaardsgat! Niet alleen erg leuk voor kinderen, maar ook een leuk uitje samen met je vriendengroep.

Lees meer
Een kijkje in de escape room Het Spanjaardsgat in Breda.

5. Bezoek Fort Sabina in Willemstad

Een bijzondere plek waar niet alleen gebruik van werd gemaakt in 1811 door Napoleon, maar die ook gebruikt werd voor dekking in de Tweede Wereldoorlog door haar stevige muren, is Fort Sabina. Alhoewel deze krachtige tante niet meer gebruikt wordt voor munitieopslag, staat ze bekend als een evenementengebied voor kunst, cultuur en natuur. Beleef leuke evenementen zoals de Vlindernacht, een roofvogelshow, theater en livemuziek. Met Fort Sabina als decor, kan dit zo jouw leukste uitje van Brabant zijn. 

Lees meer
Een luchtfoto van Fort Sabina in Willemstad.

6. Bezoek Fort De Roovere bij Bergen op Zoom

Ben je meer van de wat rustigere uitjes met mooie omgevingen en bijzondere architectuur, dan ben je bij Fort De Roovere in Bergen op Zoom aan het juiste adres. Je geniet hier van de prachtige groene omgeving en de rustgevende geluiden van het water. Fort De Roovere staat niet alleen bekend om zijn mooie architectuur, het is namelijk alleen te bereiken wanneer je met droge voeten door het water loopt. “Hoe?”, zul je nu wel denken. Door de Mozesbrug, ook wel bekend als ‘loopbrug’! Deze brug heeft niet alleen een handige ligging, het heeft ook een belangrijke architectuur- en bouwprijs gewonnen. Een hele dag het fort bezoeken is overigens geen probleem! Nabij vind je vestingstad Bergen op Zoom met veel culinaire tentjes. 

Lees meer
Een luchtfoto van de Pompejustoren bij Fort De Roovere in Bergen op Zoom.

7. GPS Tuk Tuk Challenge

Voor misschien wel het leukste dagje uit onder het mom van avontuur hebben we op nummer 7 de GPS Tuk Tuk challenge in Raamsdonksveer. Met de tuk tuk challenge vertrek je vanuit Fort Lunet door de Stelling Breda-Geertruidenberg. Terwijl je geniet van de mooie omgeving van de Biesbosch ga je op zoek naar Brabantse vlaggen. Iedere vlag heeft een opdracht met vragen over de omgeving, puzzels en improvisatie opdrachten voor jong en oud! Dit uitje is dus niet alleen een avontuurlijk uitje voor familie en vrienden, maar het is ook nog eens erg leerzaam.

Lees meer
Groepsfoto bij een tuk tuk in Raamsdonksveer.

8. Bezoek de Gevangenpoort in Bergen op Zoom en ontdek de escaperoom

Heb je je altijd al geïnteresseerd in de middeleeuwse geschiedenis, of heb je altijd al willen ontsnappen uit een middeleeuwse gevangenis? Dan is dit uitje voor jou op het lijf geschreven! Ontsnap uit de escaperoom van de Gevangenpoort in Bergen op Zoom. Ontrafel puzzels en raadsels om weer een glimp van de lucht te kunnen zien. Naast het kraken van je hersenen is het ook mogelijk om de gehele Gevangenpoort te ontdekken. Beweeg je door de smalle wenteltrap, buitenpost, stadsplein of het museum het Markiezenhof. Lukt het jou om te ontsnappen?

Lees meer
De Gevangenenpoort in Bergen op Zoom.

9. Bijzondere overnachting op een kampeervlot in Steenbergen

Uitjes zoals deze vind je niet veel. En dan nog wel in het mooie Brabant! Als je houdt van rust en natuur, dan klinkt dit uitje als geroepen! Vreedzaam gelegen op water vind je bij het monumentaal sluizencomplex Benedensas een kampeervlot. Dit duurzame vlot ligt vlakbij de historische stad Bergen op Zoom met de Brabantse Wal op steenworp afstand. Mooi weer of niet, dit uitje is perfect voor een nachtje weg. 

Lees meer
Een luchtfoto van het sluizencomplex Benedensas in Steenbergen.

10. Doe mee aan de City Game in Grave

Heb je altijd al terug de tijd in willen gaan om in de huid te kruipen van een held? Dat kan met de City Game: ‘Verloren in Grave’! In de meest belegerde stad van Nederland help je Emma en Karim om de sleutel van de Hampoort terug te vinden. Samen met de Tijdverkenner app op hun telefoon kun je door middel van echo’s uit 1794 erachter komen waar de sleutel verborgen ligt. Lukt het jou om de sleutel weer terug te vinden? Stel snel je team samen en ga op zoek naar de sleutel! Terwijl je met de City Game Grave ontdekt, kom je erachter wat de historische stad te vertellen heeft. Leerzaam en avontuurlijk! Wij zijn er zeker van dat de City Game in de top 10 leukste kinderuitjes behoort.

Lees meer
Een telefoon met de app waarmee je de city game in Grave kunt spelen.

Zie je onderweg een mooi plaatje?

Gebruik #Zuiderwaterlinie bij al je posts op sociale media!