De top 10 mooiste wandelroutes in Brabant

1. Wandelroute ‘s-Hertogenbosch en het Bossche Broek

Deze wandelroute combineert historie en natuur, met een wandelroute door ‘s-Hertogenbosch en het Bossche Broek van 7,5 kilometer. Rond 1200 werd Den Bosch gebouwd op een hoge zandrug die door omringende moerassen op een natuurlijke wijze werd beschermd. Later was het precies andersom en beschermde de stad de natuur: om ervoor te zorgen dat men de vijand op grote afstand kon zien aankomen, mocht er niet in de natuur gebouwd worden. Deze omliggende natuur is het 116 hectare grote natuurgebied het Bossche Broek, waar je heerlijk kunt hardlopen, wandelen en fietsen.

Lees meer

2. Wandelroute De Eendracht

Op de grens van Brabant en Zeeland vind je Tholen: een stad op het eiland Tholen, die in de 13e eeuw ontstond. De naam ‘Tholen’ verraadt wat er destijds werd gedaan, namelijk tol heffen. De wandelroute ontleent haar naam aan de gekanaliseerde rivier de Eendracht: het Schelde-Rijnkanaal tussen het eiland Tholen en Noord-Brabant. De wandeling leidt je langs plekken met een rijke historie door mooie natuur. De wandeling is zo'n 21,5 kilometer lang en is uitgezet op basis van knooppunten uit het wandelroutenetwerk.

Lees meer

3. Historische stadswandeling met gids | Den Bosch

Van de Sint–Jan tot de Binnendieze: de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch heeft een rijke historie vol prachtige locaties, waarover een gids je alles kan vertellen. Laat je verrassen door alle geheimen die de stad prijsgeeft. De gids leidt je door smalle, karakteristieke straatjes en langs bekende Bossche monumenten. Ontdek de verhalen uit het verleden en het heden van deze stad die altijd in beweging is. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Lees meer

4. ‘Dagje Heusden’ wandelroutes

In het Bezoekerscentrum in Heusden ligt het boekje ‘Dagje Heusden’ voor je klaar. Hierin staan twee twee stadswandelingen, met daarbij een plattegrond van de vestiging. Het boekje staat vol informatie over de geschiedenis van de vesting en de historische panden die je tijdens de wandelingen passeert. De eerste wandeling, ‘Door de stad’, start bij het bezoekerscentrum en leidt je onder meer langs de monumentale Catharijnekerk, de rijksmonumenten en molens, en over de vestingwallen. Ook de wandeling ‘Vestingwerken’ start bij het bezoekerscentrum, maar gaat via monumenten door de stad verder langs het kasteelterrein. Ontdek de bolwerken van de vestingwerken, de kanonnen, molens en jachthavens tijdens deze tweede route. Beide routes zijn afzonderlijk van elkaar te lopen, en duren ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Lees meer

5. Wandelen in historisch Grave

Grave is een oude vestingstad aan de Maas, die in de 13e eeuw stadsrechten kreeg. Hier vind je talloze bewaard gebleven monumenten en bezienswaardigheden. ‘Beleef historisch Grave’ biedt verschillende wandel- en fietstochten, waarvan de historische wandeltocht er met kop en schouders bovenuit steek. Je kunt de wandelroute gratis afhalen bij het informatiecentrum of downloaden op de website. De wandeltocht gaat onder meer langs het historische stadhuis, de Sint Elizabethkerk, de Nieuwe Hof en de Maaspoort.

Lees meer

6. Stadswandeling Willemstad

Willemstad is één van de elf vestingsteden van de Zuiderwaterlinie. De 8 kilometer lange stadswandeling voert je mee in de bijzondere historische sfeer van de stad. Willemstad heeft de vorm van een ster met zeven punten en wordt omringd door vijf forten. Daarvan is Fort Sabina het indrukwekkendst. De bastions en vestingwallen van de Stelling van Willemstad zijn nog grotendeels in tact en Willemstad zelf is één groot monument. Je vindt er onder meer het Mauritshuis: het voormalige buitenverblijf van Prins Maurits van Oranje uit 1623. De wandeling leidt je daarnaast langs onder meer de Heilige Maagd Mariakerk, de Koepelkerk en de gezellige jachthaven. 

Lees meer

7. Wandelroute door historisch Geertruidenberg

Deze wandelroute door vestingstad Geertruidenberg is 3 kilometer lang en leidt je langs verschillende bezienswaardigheden van de Zuiderwaterlinie. Denk hierbij aan Museum de Roos en haar trapgevels, het Commandeurshuis- en Bolwerk, en het Arsenaal Sint Gertrudis. Geertruidenberg is de stad met de oudste stadsrechten in het Graafschap Holland. Het lag vroeger aan belangrijke vaarroutes. Om de stad goed te beschermen, werden daarom rondelen en poorten als ommuring gebouwd, waarvan je nu nog delen terug kunt zien. 

Lees meer

8. Wandelroute Ommetje Baardwijksche Overlaat

De Baardwijksche Overlaat, een open, landelijk gebied met rijk begroeide dijken, een bijzonder natuurreservaat en een prachtig kanaal, ligt tussen Drunen en Waalwijk. Het is een bos- en waterrijk natuurgebied van 48 hectare, aan de rand van de welbekende Loonse en Drunense Duinen. Van 1766 tot 1911 diende het grote stelsel van dijken om vijandelijke legers af te weren. De wandelroute van ongeveer vijf kilometer leidt je over verschillende dijken: de Leidijk, de Heidijk, de Zomerkade, de Kanaaldijk en de Spoordijk.

Lees meer

9. Benedensas wandelroute

Nog nooit van Benedensas gehoord? Breng daar verandering in met deze prachtige wandeling van 2,5 of 5 kilometer door natuurgebied Dintelse Gorzen. In dit uitgestrekte natuurgebied vol flora en fauna kun je heerlijk genieten van de rust en de ongereptheid van de natuur. Via bruggetjes, slootjes en boomstammen: deze wandeling is allesbehalve gewoon. De sluis Benedensas en het omliggende natuurgebied speelden een belangrijke rol in de bescherming van vestingstad Steenbergen, onderdeel van de Zuiderwaterlinie. De sfeer in Benedensas is altijd gezellig, en in het veerhuis staan de koffie en thee al klaar!

Lees meer

10. Wandelroute “natte laarzen pad” in Halsters Laag

Vul je picknickmand en vergeet vooral niet je laarzen aan te trekken voor deze wandelroute door het Halsters Laag. Dit unieke natuurgebied wordt ook wel een ‘natte natuurparel’ genoemd, omdat de ondergrond nogal drassig kan zijn. Onderweg volg je de paaltjes met daarop blauwe laarzen. Denk ook aan je verrekijker en eventueel een planten- en vogelgids, want in dit gebied valt zoveel te zien! Halverwege de route is een rustpunt, waar je even kunt bijkomen en kunt genieten van een picknick met een prachtig uitzicht.

Lees meer

Zie je onderweg een mooi plaatje?

Gebruik #Zuiderwaterlinie bij al je posts op sociale media!