Geertruidenberg

In vestingstad Geertruidenberg weten ze al heel lang hoe belangrijk het is om jezelf goed te beschermen. Deze stad met de oudste stadsrechten in het Graafschap Holland lag aan belangrijke vaarroutes. Dat vroeg in 1319 al om rondelen en poorten als ommuring.

Ontdek Stelling Breda-Geertruidenberg

Oase van rust in Geertruidenberg

Vandaag de dag wordt vestingstad Geertruidenberg ook wel 'Vestingstad aan de Biesbosch' genoemd. Dit vanwege de eeuwenlange relaties met het gebied. Er bestaan fraai bewaarde monumenten in Geertruidenberg zoals vestinggrachten, bolwerken en ravelijnen. Over ravelijnen gesproken, vestingstad Geertruidenberg ligt niet ver van de Efteling… De terrasjes aan de historische markt met leilindes bieden uitzicht op monumentale panden en cultuurhistorische bezienswaardigheden als de Geertruidskerk. Die laatste is opgenomen in een torenbeklimming en stadswandeling Geertruidenberg. De bijbehorende kernen Raamsdonksveer en Raamsdonk hebben prachtige buitengebieden. Ideaal voor een fietsroute in Geertruidenberg. Mooie fiets- en wandelroutes in Geertruidenberg leiden langs typische Langstraatboerderijen. In die oase van rust is de Hollandse drukte van ooit heel ver weg. Ervaar het met een dagje uit in Geertruidenberg.

Hollands' oudste stad Geertruidenberg

Vestingstad Geertruidenberg is oorspronkelijk Hollands. Het kreeg in 1213 als eerste stadsrechten van het Graafschap Holland. Echte vestingwerken verschijnen aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog als Willem van Oranje de stad inneemt. Hij laat er nieuwe wallen en drie bastions bouwen. In de 16de en 17de eeuw zijn de vestingwerken gemoderniseerd. Vestingbouwer Menno van Coehoorn maakte van deze 'Sleutel van Holland' een strategische plaats in de Zuiderwaterlinie om de Fransen te weren. De stad kwam in 1813 (onder Lodewijk Napoleon) bij Noord-Brabant.

Bezoek vestigingstad Geertruidenberg