12 leuke plaatsen in Brabant

1. Heusden

Eeuwenlang liep vestingstad Heusden voorop: de plaats ontstond rondom één van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en kreeg als een van de eerste Hollandse steden een stadsmuur. Van het oude Heusden is gelukkig veel bewaard gebleven, met dank aan een aantal prachtige restauraties. Behalve leuke winkels en gezellige restaurants vind je in Heusden veel kunstgaleries en wandel- en fietsroutes. Of ontdek Heusden vanaf het water: huur een bootje of maak een rondvaart.

Lees meer

2. Breda

Lange tijd was vesting Breda het strijdtoneel tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden. Tegenwoordig zijn het vooral toeristen die de stad binnenvallen, om te genieten van een plek waar verleden en heden elkaar ontmoeten. De stad barst van de gezellige cafeetjes, terrassen, festivals en theaters, maar kent ook cultuurhistorische bezienswaardigheden als de Grote Kerk, het kasteel van Breda en het Spanjaardsgat. Of je nu graag monumenten bezoekt, de natuur verkent of lekker wilt winkelen: in Breda kan het allemaal. 

Lees meer

3. Den Bosch

‘s-Hertogenbosch, Oeteldonk, Silva Ducis: vestingstad Den Bosch kent vele namen. De hoofdstad van Noord-Brabant is één van de mooiste steden van de provincie en biedt een geweldige combinatie van stad en natuur. Direct aan het centrum grenst namelijk het Bossche Broek: een prachtig natuurgebied aan het water, waar je kunt wandelen en fietsen. Wie de stad in trekt, kan genieten van de vele eeuwenoude gebouwen die Den Bosch rijk is. Verwonder je over de schoonheid van de imposante kathedraal Sint Jan, maak een vaartochtje over de Binnendieze of ga shoppen in de vele unieke winkels.

Lees meer

4. Willemstad

Vestingstad Willemstad is dé stad van Willem van Oranje, vader des vaderlands. Deze historische stad zit boordevol verhalen, waarin Fort Sabina vaak een grote rol speelde. Waar de stad voorheen fel werd verdedigd tegen ongenode gasten, ben je er vandaag de dag van harte welkom voor een gezellig dagje uit. De verschillende routes die leiden door vestingstad maken Willemstad ideaal voor wandelaars en fietsers. Fietsend ontdek je het ruige landschap dat wordt gedomineerd door wind en water. Ga je wandelen, dan vind je bourgondische restaurantjes, het Mauritshuis, de Koepelkerk en nog veel meer. 

Lees meer

5. Ravenstein

Klein maar fijn: zo kun je vestingstadje Ravenstein het beste omschrijven. Buiten de stad stroomt de maas en binnen de poorten van de stad kijk je je ogen uit. Hier is elk huis en elk gebouw de moeite van het bekijken waard. Van de verschillende kerken en de Stellingmolen tot de stadspomp en een nagebouwde Latijnse school: in Ravenstein is vanalles te ontdekken! Ga zelf op onderzoek uit, of laat je leiden door een van de vele wandel- en fietsroutes die zijn uitgezet. Vergeet ook vooral niet een bezoekje te brengen aan het Philips van Kleefbolwerck: een bouwwerk uit 1509 dat de Ravensteinse professor van Mourik per toeval in zijn achtertuin vond. 

Lees meer

6. Geertruidenberg

Geertruidenberg is de stad met de oudste stadsrechten in het Graafschap Holland. De plek lag aan verschillende belangrijke vaarroutes, waardoor het al in 1319 nodig was de stad te ommuren. Tegenwoordig wordt Geertruidenberg ook wel ‘Vestingstad aan de Biesbosch’ genoemd. Je vindt er vestinggrachten, bolwerken en ravelijnen. Wie neerstrijkt op een terrasje aan de historische markt met leilindes heeft een prachtig uitzicht op monumentale panden en de Geertruidskerk. Leuk om te doen: het beklimmen van de toren van deze kerk! 

Lees meer

7. Steenbergen

Vestingstad Steenbergen dateert uit 1267 en was in die tijd enkel een kleine ommuring ter bescherming van overstromingen en vijanden. Na belegeringen, veroveringen en heroveringen groeide de ommuring in 1626 door de aanleg van Fort Henricus uit tot een onneembare vesting. De herstelde bastions, de herkenbaar gemaakte liniegracht en de opgeknapte vestingmuur herinneren aan lang vervlogen tijden. De stad heeft een prachtig historisch hart en wordt omgeven door verrassende, afwisselende natuur.

Lees meer

8. Bergen op Zoom

Bergen op Zoom ligt op de grens van Brabant en Zeeland, maar doet soms bijna Vlaams aan. Het middeleeuwse centrum met alle monumentale bouwwerken en Fort de Roovere maken een dagje Bergen op Zoom tot een minivakantie. Hou je van lekker eten, drinken en nieuwe dingen ontdekken? Dan is dit de plek waar je moet zijn. Geniet van het bourgondische leven, de verrassende winkeltjes en de historische parels die veelzijdig Bergen op Zoom te bieden heeft. Ook uitwaaien in de natuur kan hier prima, te voet of op de fiets met één van de vele mooie uitgezette routes.

Lees meer

9. Megen

Vestingstad Megen is de kleinste van de elf Brabantse vestingsteden. Eigenlijk is het geen stad maar een dorp. Dit pareltje aan de Maas werd in de 16e eeuw veelvuldig geteisterd door brand en oorlog, maar is nu een pittoresk en vredig plaatsje waar je heerlijk kunt ontspannen. Breng een bezoek aan de Gevangentoren en neem een kijkje in de tuin Hof van Lof en het kapelleke van het Bruurke van Megen. Het stratenpatroon uit de Middeleeuwen ligt er nog, dus in Megen wandel je letterlijk in de voetsporen van het verleden. 

Lees meer

10. Grave

 

Geen enkele vestingstad is zo vaak veroverd en belegerd als Grave. Het mag een wonder heten dat er nog zoveel moois van deze historische stad is overgebleven. In Grave wordt Brabantse gezelligheid afgewisseld met eeuwenoud militair erfgoed, zoals Fort Grave. Naast de Tourist Information Grave vind je in het oude stadhuis het Zuiderwaterlinie Bezoekerscentrum. Hier kun je alles leren over de spannende geschiedenis van de Zuiderwaterlinie. 

Lees meer

11. Klundert

De gerestaureerde vestingwerken van Klundert liggen in een prachtig groen natuurgebied. Hier kun je heerlijk wandelen rondom de resten van de grachten, maar ook fietsen in de Buitengorzen of Ruigenhil. Vestingbeer De Stenen Poppen, een dam met zogenaamde ‘monniken’ erop, is nog steeds te bewonderen. Deze stenen objecten waren bedoeld om de vijand tegen te houden. Het stadhuis van Klundert, geheel in renaissancestijl, is zeker ook een bezoekje waard. En vergeet ook niet het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum, waar je leert hoe je van vlas linnen kunt maken.

12. Drimmelen

Drimmelen is een groene oase in de buurt van Breda, Dordrecht en Oosterhout. De Biesbosch, het bekende nationale park, ligt voor een groot deel op het grondgebied van Drimmelen. Daarnaast vind je in het gebied vele landerijen en cultuurhistorische elementen die de moeite van een bezoekje per fiets of te voet waard zijn. De zes dorpen en drie buurtschappen in de gemeente hebben elk een eigen karakter, identiteit en bezienswaardigheden. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de jachthavens van Drimmelen en Lage Zwaluwe, de dorpshaven van Terheijden of maak een wandeling langs verschillende verdedigingswerken.

Zie je onderweg een mooi plaatje?

Gebruik #Zuiderwaterlinie bij al je posts op sociale media!