De top 10 mooiste fietsroutes in Brabant

1. Fietsroute Linie 1629

Fietsroute linie 1629 (49 km) loopt rondom 's-Hertogenbosch, Sint Michielsgestel, Vught en Vlijmen. In het jaar 1629 vond in dit landschap het beleg van Den Bosch plaats door stadhouder Frederik Hendrik. De route, aangegeven met borden 'Linie 1629', is op elk punt te beginnen en loopt in een gesloten cirkel om het gebied heen. Daarnaast staan er 17 Zuiderwaterlinie-vertelborden langs de route, die je meer vertellen over de historische locaties. Met de AR/VR Linie 1629 routeapp leer je op een interactieve manier meer over het Beleg van ‘s-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Lees meer

2. ANWB Fietsroute: West Brabantse Waterlinie

De fietsroute West Brabantse Waterlinie (45 km) start in het hartje van Bergen op Zoom en leidt je onder meer langs de Gevangenpoort, het Markiezenhof en Fort Henricus. Dit fort beschermde de vestingstad Steenbergen van 1627 tot 1816.  Beklim zeker ook eens de uitkijktoren, voor een prachtig uitzicht over de polders en kerktorens. Tijdens de route kom je ook  langs onder meer Inundatiepunt Blauwe Sluis, Fort de Roovere en Fort Pinssen

Lees meer

3. ANWB Fietsroute: ‘s-Hertogenbosch en Heusden

Deze fietsroute (52 km) brengt je van Heusden, via Drunen en Vught, naar ‘s-Hertogenbosch. Je fiets onder meer langs de Bromsluis: een uitwateringssluis met een geheime tunnel onder de verdedigingswal. Het was de perfecte vluchtroute voor verdedigers die zo de vesting konden verlaten bij een vijandelijke aanval. Tegenwoordig kun je op, door én onder de gerestaureerde Bromsluis wandelen. Vergeet tijdens je fietstocht dus niet om hier even te stoppen.

Lees meer

4. ANWB fietsroute: Stelling van Willemstad

De Stelling van Willemstad is een 42 kilometer lange fietsroute die start in Willemstad, waarna je door Klundert en Heijningen fietst, om weer in Willemstad te eindigen. Kort na vertrek kom je aan bij het Mauritshuis. Het ‘Princehof’ werd in 1623 gebouwd in opdracht van Maurits van Oranje. Tegenwoordig is het een multifunctioneel bezoekerscentrum voor de Stelling van Willemstad, waar je ook de verhalen van de Zuiderwaterlinie kunt beleven. Daarnaast brengt de route je langs Fort Bovensluis (wat ooit diende als koelhuis voor aardappelen) en Linie Stenen Poppen.

Lees meer

5. ANWB Fietsroute: Geertruidenberg en Breda

Vanaf de Markt in Geertruidenberg brengt deze fietsroute (43 km) je eerst langs Fort Lunet, waar je terecht kunt voor een heerlijk kopje Zuiderwaterlinie koffie. Daarna fiets je naar de Linie van de Munnikenhof: een prachtig natuurgebied van 42 hectare. Tussen Terheijden en Breda vind je vervolgens de Spinolaschans, ook wel Grote Schans genoemd, die in 1624 werd aangelegd om het Staatse leger tegen te houden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Verder brengt de fietsroute je bij de Duiven- en Granaattoren in Breda en de Kleine Schans in Terheijden.

Lees meer

6. ANWB Fietsroute: Grave en Ravenstein

Deze prachtige route van 55 kilometer start op de Maasdijk in Ravenstein en brengt je langs bijzondere plekken als het Bolwerck Philips van Kleef, wat professor van Mourik per toeval ontdekte tijdens het graven in zijn achtertuin. Door glasplaten kun je kijken naar deze historische vondst. Daarnaast fiets je langs de Gevangentoren in Megen en de Beerse Overlaat: de bekendste en beruchtste overlaat van Nederland. Het vlakke landschap is een uitstekende plaats voor een picknick.

Lees meer

7. Ruigenhilse Polderroute

Deze route (33 km) door de Ruigenhilse polder voert je langs de leukste streekwinkels vol lokale lekkernijen. Bovendien ontdek je de mooiste plekken, zoals het Fort de Hel en vestingstad Willemstad. Het ruige natuurgebied bij het dorpje Ruigenhil, tegenwoordig Willemstad, werd begin 16e eeuw een ingepolderd gebied vol kreekjes. Willem van Oranje versterkte het dorp tot vestingstad en de polder werd een belangrijk wapen in de strijd tegen de Hollandse vijand. Als onderdeel van de Zuiderwaterlinie werd de polder meerder malen onder water gezet. In 1703 bijvoorbeeld, in een poging om de Fransen tegen te houden. 

Lees meer

8. Vrijstaat Land van Ravenstein

De prachtige streek het Land van Ravenstein bestaat uit Boekel, Maashorst en Oss. Fiets over slingerende dijken langs de Maas en kijk uit over de uitgestrekte polders en sfeervolle middeleeuwse stadjes en dorpskernen. Deze route (27 km) gaat onder meer langs Molen de Nijverheid, de Sint Luciakerk en het Philips van Kleef Bolwerck. Ook rijd je langs Wijnhuis Lodewijk Napoleon. Dit is het meest prestigieuze wijnhuis van het Land van Ravenstein. In het monumentale pand overnachtte op 22 april 1809 niemand minder dan Lodewijk Napoleon zelf. Hij was namelijk een echte wijnliefhebber.

Lees meer

9. Bloemendaalse Polderroute

Geniet van het uitgestrekte polderlandschap en ontdek bijzondere plekken als Huize Bloemendaal en velden vol kippen tijdens deze fietstocht van 35,2 kilometer. De Bloemendaalse polder kwam in 1555 tot stand, na een flinke discussie tussen de Heren van Breda en Zevenbergen. De route door de Bloemendaalse polder voert je langs de leukste locaties vol lokale lekkernijen. Onderweg kom je langs maar liefst negen streekwinkels. Bij de ene vind je verse pruimen of een goed stuk vlees, bij een ander ontdek je jouw favoriete bier. Zo ontdek je op elke locatie weer wat anders.

Lees meer

10. Fietsroute Spinolaschans

 

De Spinolaschans, ook bekend als de Grote Schans, was vanaf de 17e eeuw een zelfstandig verdedigingswerk met vier bastions. Deze werd door veldheer Spinola aangelegd om de stad af te sluiten zodat er geen voedsel meer binnen kon komen.. Vandaag de dag vind je geen militairen meer op de schans die onderdeel was van een vijftig kilometer lange linie. In plaats daarvan vind je er prachtige flora en fauna. De fietsroute van 53 kilometer volgt de historische belegeringslinies van Spinola rondom Breda.

Lees meer

Zie je onderweg een mooi plaatje?

Gebruik #Zuiderwaterlinie bij al je posts op sociale media!